Trest od Evropské komise kvůli kvótám by oslabil důvěru Čechů v EU, varuje Chovanec

12.06.2017 17:03

Pokud se Evropská komise (EK) rozhodne trestat země, které odmítají kvóty na rozdělování migrantů, vyšle tím špatný signál a oslabí důvěru Čechů v Evropskou unii. ČTK to dnes sdělil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), podle něhož praxe ukazuje, že kvóty nefungují. Podle zdrojů ČTK a agentury Reuters EK v úterý kvůli porušení unijní legislativy v otázce kvót zahájí řízení s Českou republikou a dalšími státy.

Trest od Evropské komise kvůli kvótám by oslabil důvěru Čechů v EU, varuje Chovanec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

„Kvóty nefungují, migranti v zemích, které je přijmou, nezůstávají, EU ale strká hlavu do písku a odmítá přijmout realitu. Stále věřím, že EU nebude selektivně trestat ty, kteří upozorňují na nesmyslnost kvót. Šlo by o cestu do pekel, která by katastrofálně podkopala důvěru lidí v ČR v EU,“ napsal Chovanec ČTK.

Připomněl, že Česko se chce na řešení migrační krize podílet jiným způsobem než přijímáním migrantů, například zapojením do ochrany vnějších unijních hranic nebo podporou zemí, odkud běženci přicházejí. „Pokud se Evropská komise rozhodne trestat země, které prosazují funkční řešení migrační krize, jako jedny z nejaktivnějších posílají policisty a experty do krizových oblastí a odmítají nefunkční a nesmyslné kvóty, půjde o špatný signál české veřejnosti,“ napsal ministr.

Formálně komise ještě o dalším postupu nerozhodla, učinit by tak měla na úterním zasedání. Pokud se EK na zahájení procedury shodne, nejdříve do daných členských států pošle oficiální upozornění, které je prvním krokem v několikastupňovém řízení. To může skončit soudem, který může rozhodnout o pokutě pro členský stát.

Zahájení řízení s Českem uvítal ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek

Zastáncem řízení kvůli nedodržování kvót je šéf komise Jean-Claude Juncker. „Já jsem pro. Ne abychom vyhrožovali, ale abychom dali jasně najevo, že schválené rozhodnutí je součástí platného práva, i když někdo hlasoval proti němu,“ řekl Juncker v rozhovoru s německým týdeníkem Der Spiegel.

Zahájení řízení s Českem uvítal ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) Martin Rozumek. „Závazky se musejí dodržovat a na demokraticky schváleném opatření o kvótách nic nemění to, že jsme v hlasování byli proti. To jen ex post vševědové z V4 spoléhali na to, že závazky je možné beztrestně porušovat,“ uvedl v tiskovém prohlášení.

„Pokud se nám to nelíbí, pojďme místo předvolebních výkřiků pro domácí publikum položit na evropský stůl vlastní – lepší návrh pomoci státům na jihu Evropy vypořádat se s příchody uprchlíků a migrantů,“ napsal dále Rozumek. Situace v Itálii, kam se přes moře doplaví většina migrantů mířících do Evropy, je podle něho letos horší než v předchozích letech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…