Trest smrti a prezidentský systém. Volební recepty hudebníka, který se rozešel s Bobo

24.09.2013 19:57

Zavedení prezidentského systému, kdy by vládu jmenoval prezident, který by ale byl odvolatelný prostřednictvím referenda. Nebo také zavedení trestu smrti. To prosazuje Suverenita – strana zdravého rozumu. V pořadu Interview Daniely Drtinové na ČT24 to uvedl předseda strany a lídr její středočeské kandidátky Petr Hannig.

Trest smrti a prezidentský systém. Volební recepty hudebníka, který se rozešel s Bobo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hannig

Prezidentský systém se ve světě osvědčil

„Všude, kde funguje prezidentský systém, má stabilizující funkci,“ vysvětlil Hannig, který již od dob socialismu působil jako hudební skladatel a manažer, proč Suverenita prosazuje zavedení politického systému, v němž bude mít prezident hlavní slovo. Důvodem je prý také současná nestabilita českého politického systému, kde jsou politické strany příliš rozhádané. Pravomoci přímo voleného prezidenta by se měly ještě zvýšit.

Vláda by podle představ Suverenity byla odpovědná prezidentovi, který by členy vlády sám jmenoval. Vláda by tak nebyla odpovědná Parlamentu, jako je tomu dosud. Prezidentský systém podle Hanniga dobře funguje v USA i ve Francii. Právě ze druhé jmenované země by měla ČR hlavní prvky prezidentského systému přijmout.

Šanci, že se prezidentský systém podaří prosadit, vidí Hannig v případě, že se do sněmovny dostanou nové politické subjekty – ANO miliardáře Andreje Babiše či Úsvit Tomia Okamury. Suverenita podobně prosazuje přímou volbu starostů, kteří by si pak sami jmenovali radní.

Politici, včetně prezidenta, by byli odvolatelní prostřednictvím referenda. Jeho zbytečně častému konání by zabránilo ustanovení, kdy by pro vyhlášení referenda byl nutný určitý přesně daný počet podpisů pod požadavek na jeho vyhlášení.

Ostravsko by se mělo přeorientovat na IT technologie

K současné situaci na Ostravsku se Hannig vyjadřoval spíše v obecné rovině. Suverenita prosazuje, že nad zdroji, jako je voda, ale právě i uhlí, by měl mít kontrolu stát.  Podla Hanniga je problém moravskoslezského regionu v tom, že mnoho pracovních míst zde nabízí těžký průmysl. K oživení regionu by podle něj napomohlo přeorientování například na IT technologie.

Hannig souhlasí s tím, že se prezident angažuje v řešení situace v Moravskoslezském kraji, o které v úterý jednal na Pražském hradě se zástupci majitele OKD. „Myslím si, že prezident by měl urovnávat spory, je to jeho úloha. Jak jsem slyšel dnes, tak to dělá velice dobře,“ prohlásil Hannig.  

Zrušit paragraf o nepřiměřené obraně

Suverenita prosazuje zrušení ustanovení trestního zákona o nepřiměřené obraně. „Když vás někdo napadne, v ten moment nemůžete počítat, kolik můžete dát síly navíc. Každý, kdo napadne občana nebo jeho majetek, by měl počítat s tím, že obrana napadeného může být v jakékoliv formě,“ uvedl Hannig. Podle něj  takové zákonné ustanovení existuje bez problémů v USA.  „Proč by měli stále slušní lidé doplácet na zločince,“ podotkl Hannig.

Suverenita také prosazuje znovuzavedení trestu smrti. Hannig připustil, že nyní, kdy EU je proti trestu smrti, je uskutečnění tohoto záměru téměř nereálné. Naděje ale vkládá do voleb do europarlamentu v příštím roce. Podle něj nemůže být Evropa v době rostoucího islámského terorismu jako „nahý v trní“. „Na hrubý pytel musí být hrubá záplata,“ uvedl Hannig v této souvislosti. K prosazení trestu smrti se však chce strana dobrat postupným přesvědčováním.

Zrušit demotivující sociální dávky

Suverenita chce bojovat s nezaměstnaností mimo jiné tím, že každá firma, která by dostala státní, městskou či obecní zakázku, bude muset mít počet zaměstnanců, kteří dané zakázce odpovídají. A ne aby se stávalo, že firma, která výběrové řízení vyhraje, si na realizaci zakázky najme další firmu a ta další…

Růst napětí v sociálně vyloučených lokalitách přičítá Hanniig tomu, že jsou podle něj příliš rozsáhlé sociální podpory pro dlouhodobě nezaměstnané. „Vyrůstal jsem v Matiční ulici v Ústí nad Labem… Sami Romové mi říkají, že podpory jsou demotivující,“ připomněl.

Suverenita získá ve volbách 8%

Suverenita byla léta spojována se jménem Jany Bobošíkové. Ta ale podle Hanniga letos v květnu další spolupráci se Suverenitou odmítla. Suverenita přesto zůstává věrná svému programu, který je v podstatě stejný, jaký byl před třemi lety. „Počítáme s tím, že dostaneme 8% hlasů,“ řekl Hannig.

Suverenita by upřednostňovala spolupráci s novými politickými subjekty – s hnutím ANO Andreje Babiše, s hnutím Úsvit Tomia Okamury či se subjektem Hlavu vzhůru Jany Bobošíkové. Na přímý dotaz moderátorky nevyloučil ani spolupráci s KSČM.

A proč by voliči měli dát hlas právě Suverenitě? Na jejích kandidátkách podle Hanniga nejsou žádní lidé, „kteří přeskakují ze strany na stranu, žádné provařené osobnosti". „Lékaři, ekonomové, ředitelé škol, závodů, úspěšní živnostníci, lidé řemesel. Suverenita je budoucnost," dodal Hannig.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

16:02 Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

Pražská učitelka Martina Bednářová vyvázne bez trestu. Čelila přitom obžalobě z popírání ruských vál…