Trestat za dezinformace! Nový návrh pro Českou republiku

09.07.2019 11:54

Jonáš Syrovátka z Prague Security Studies Institute upozornil, že druhý český prezident Václav Klaus, třetí český prezident Miloš Zeman nebo předseda SPD Tomio Okamura šířili dezinformace. A teď by prý rád věděl, kdy za to tito tři pánové ponesou následky.

Trestat za dezinformace! Nový návrh pro Českou republiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman pozval svého předchůdce Václava Klause na zámek v Lánech, kde mu poblahopřál k jeho 75. narozeninám

Projektový koordinátor v Prague Security Studies Institute Jonáš Syrovátka vytáhl tři příklady, kdy české osobnosti šířily dezinformace, aby se zviditelnily. Připomněl, jak prezident Miloš Zeman mluvil o neexistujícím článku Ferdinanda Peroutky „Hitler je getleman“, jak druhý český prezident Václav Klaus nařkl demonstranty z Milionu chvilek pro demokracii, že chodí na demonstrace za peníze, a připomněl také útok Tomia Okamry (SPD) na komunistku Kateřinu Konečnou. A teď by prý ještě rád věděl, kdy budou za to, že nemluvili pravdu, pohnání k zodpovědnosti.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

V posledních letech se o dezinformacích mluví velmi často, mluví se o tom, jak jim čelit, jak je stavět do protikladu s pravdivými informacemi, ale podle Syrovátky se pohříchu málo hovoří o tom, jak hnát k zodpovědnosti ty, kteří dezinformace šíří. Přitom by to v boji s dezinformátory mohlo výrazně pomoct.

„Proto je namístě v tomto ohledu jít ještě o krok dále a snažit se odpovědnost za některé výroky vymoci právní cestou, jak se konec konců stalo ve všech třech výše zmíněných případech. Přitom velká většina dezinformací překračuje zákon – šíří poplašnou zprávu, vyvolává nenávist vůči určité skupině obyvatel nebo poškozuje něčí pověst. Proto není důvod, proč by jejich šiřitelé neměli být za tyto výroky postiženi. Samozřejmě v tomto ohledu je třeba ujít ještě dlouhou cestu, jelikož postižení se musí naučit dané výroky žalovat, policie vyšetřovat a soudci odsoudit. Každopádně třeba případy, kdy na bulváru byly vysouzeny peníze za nepravdivé výroky, se již staly a mohou sloužit jako zajímavá inspirace v případě dezinformací,“ napsal Syrovátka na blogu Aktuálně.cz.

Místo toho se dnes často říká, že žijeme v době postfaktické; omlouvá se tím skutečnost, že šiřitelé nepravd nejsou vystaveni tlaku, jakému by si zasloužili být vystaveni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…