Tři německé země si připomínají poválečné vysídlence

14.09.2014 15:32

Bavorsko, Sasko a Hesensko si poprvé připomínají památný den, který má být vzpomínkou na osud Němců vysídlených po druhé světové válce z území dnešního Česka a Polska. Saský a hesenský zemský parlament uspořádaly slavnostní shromáždění s proslovy připomínajícími vysídlence.

Tři německé země si připomínají poválečné vysídlence
Foto: Redakce
Popisek: Vlevo poválečný odsun Němců, na pravo Židé v koncentračním táboře

Naproti tomu Bavorsko oficiální slavnost nezorganizovalo, v mnoha obcích si ale rodiny poválečných vysídlenců připomínají svůj někdejší domov. „Jde o to ukázat, že nezapomínáme (na vysídlence)," řekl serveru Echo Online hesenský zemský premiér Volker Bouffier. Podle něj se pováleční vysídlenci stali pevnou součástí hesenské společnosti a je třeba dát najevo, že si spolková země váží přínosu, který tito lidé pro její rozvoj znamenali.

Celostátní památný den připomínající poválečné vysídlence

Také Sasko si chce především připomenout úspěšné zapojení vysídlenců do života v zemi a jejich přínos pro poválečnou obnovu Německa. Památný den by ale zároveň měl podle předsedy zemského parlamentu Matthiase Rösslera ukázat, jaké následky může mít to, když nenávistné ideologie štvou lidi proti sobě.

Uspořádání oficiálních oslav, ale i neoficiální setkávání rodin vysídlenců v Bavorsku uvítala předsedkyně německého Svazu vyhnanců (BdV) Erika Steinbachová. Podle ní památné dny ve třech německých spolkových zemích udržují v celé společnosti naživu vzpomínky na osud vysídlenců. „Je to důležitý krok k tomu, abychom tuto kapitolu svých dějin zakotvili do národního povědomí," uvedla Steinbachová v tiskovém prohlášení.

Bavorsko, Hesensko a Sasko letos rozhodly, že se v těchto německých zemích bude připomínat osud vysídlených Němců vždy druhou neděli v září. Od příštího roku ale bude mít Německo také celostátní památný den připomínající poválečné vysídlence. Kabinet kancléřky Angely Merkelové v srpnu rozhodl, že památný den připadne na 20. června; stejné datum už dříve Valné shromáždění OSN označilo za mezinárodní den uprchlíků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…