Luboš Palata: Češi, přestaňte se bát sudetských Němců, těch stařečků a stařenek

09.06.2014 12:10

Novinář Luboš Palata zveřejnil na serveru iDnes.cz zamyšlení, ke kterému jej zřejmě inspiroval sjezd sudetských Němců, který o uplynulém víkendu proběhl v bavorském Augsburgu. Podle Palaty hlavní otázkou sudetských Němců už nejsou Benešovy dekrety, ale záchrana tohoto národa. A na ní by se podle něj měli Češi podílet.

Luboš Palata: Češi, přestaňte se bát sudetských Němců, těch stařečků a stařenek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bernd Posselt, politik, novinář a mluvčí sudetoněmecké národnostní skupiny

„Minulý víkend tleskalo hlavním řečníkům na sjezdu pouhých osm stovek našich Němců. Věk si vybírá daň a sudetských Němců nebude za pět let více, než kolik je dnes veteránů bojů v Normandii,“ uvedl novinář s tím, že přišel čas zakopat poválečnou sekeru, neboť bychom se měli přestat „těchto stařečků a stařenek bát“.

Podle Palaty také máme říct, že se stydíme za poválečné Benešovy dekrety, „jako by se každý člověk měl stydět za pomstu, i kdyby na ni měl stokrát právo“.

Novinář se domnívá, že z velké kultury českých Němců je nutné zachránit, co se ještě zachránit dá. „Když nic jiného, tak už konečně dokončit expozici Muzea německy mluvících obyvatel českých zemí v Ústí nad Labem. Česko by se mělo také stát podobným patronem sudetských Němců, jako je dnes Bavorsko, a podporovat nejen německou menšinu v Česku, ale také české, moravské a slezské Němce jako naše krajany,“ uvedl novinář s tím, že osobně věří, že se „zmizení sudetských Němců" podaří společným českým a bavorským úsilím zabránit.

„Že my Češi pomůžeme tento národ zachránit před rozplynutím. Protože to by byl ještě větší zločin než Benešovy dekrety,“ dodal Palata.

Celý komentář najdete zde.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…