Třikrát víc mají Rusové, naříká tisk. Ukrajinci se utěšují Fialou

20.03.2024 9:54

Válka na Ukrajině trvá už 756 dní a Ukrajinci stále dokážou ruského agresora trápit. Agentura Bloomberg upozornila, že v důsledku ukrajinských dronových útoků poklesla ruská schopnost zpracovat ropu o 600 tisíc barelů denně. Na druhé straně se Ukrajincům nadále nedostává munice. CNN napsala, že Ruská federace dokáže vyrobit 3 miliony granátů ročně, což je téměř trojnásobek dělostřelecké munice, než mohou Spojené státy a Evropa poslat Ukrajině.

Třikrát víc mají Rusové, naříká tisk. Ukrajinci se utěšují Fialou
Foto: Repro X
Popisek: Bedna s dělostřeleckou municí

Torbjorn Tornqvist, ředitel mezinárodní společnosti pro obchodování s energetickými komoditami Gunvor Group, oznámil, že v důsledku ukrajinských dronových útoků zbrzdila ruská schopnost zpracovat ropu o 600 tisíc barelů denně. Široké veřejnosti zprávu přinesla agentura Bloomberg.

Ukrajinské síly spustily sérii náletů bezpilotních letounů zaměřených na poškození ruského ropného průmyslu před několika týdny. Ukrajina zasáhla ropné rafinérie v mnoha oblastech hluboko uvnitř ruského území.

Agentura Bloomberg v této souvislosti uvedla, že skupina Gunvor byla před rozsáhlou invazí na Ukrajinu významným obchodníkem s ruskou ropou, ale krátce poté, co v únoru 2022 začala totální válka, se z obchodu stáhla.

Mezitím Ukrajinci dál čekají na dodávku nových granátů, kterých mají nedostatek. Díky české iniciativě by se to však brzy mohlo změnit.

„Doufáme, že nám tato česká iniciativa, ke které se Lucembursko připojilo, pomůže a od dubna budeme mít dostatek munice, která posílí naši frontovou linii,“ řekl britskému listu The Guardian ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

Ukrajina také očekává, že dostane rakety středního a dlouhého doletu, které přeruší ruskou logistiku na okupovaných územích, uvedl premiér. „Je to pro nás stejně důležité jako dělostřelecké granáty,“ zdůraznil.

Od začátku roku 2024 Rusko podle náměstka ukrajinského ministra obrany generálporučíka Ivana Havryljuka vystřelilo sedmkrát více granátů než Ukrajina.

Moskva vyrábí téměř 250 000 dělostřelecké munice měsíčně, tedy přibližně 3 miliony ročně, což je téměř trojnásobek dělostřelecké munice, než mohou Spojené státy a Evropa poslat Ukrajině, uvedla CNN.

„Rusko provozuje dělostřelecké továrny ‚24/7‘ na 12hodinové směny, řekl představitel NATO. V obranném sektoru nyní pracuje asi 3,5 milionu Rusů, před válkou to bylo 2 až 2,5 milionu. Rusko také dováží munici: Írán loni poslal nejméně 300 000 dělostřeleckých granátů – ‚ale pravděpodobně více‘,“ zaznělo z řad NATO  – a Severní Korea poskytla nejméně 6700 kontejnerů s municí, s miliony granátů.

Rusko ‚vložilo do hry vše, co má‘, zaznělo od jednoho z činitelů tajné služby. „Jejich válečná mašinérie pracuje na plný výkon.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fiala, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehapluska , 20.03.2024 10:36:53
Náš ukrajinský premiér, tíhnoucí k totalitě a vyhledávajíc jadernou válku dává Zielenskému marné naděje. Fiala je ten, co je pro tuto zemi bezpečnostním rizikem.

|  18 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…