Trpěl? Nebo byznys? Covid: Vládní expert s tím praštil, jdou temné řeči

02.12.2020 7:52

Šéf Laboratorní skupiny ministerstva zdravotnictví Marián Hajdúch má na starosti národní strategii na testování na koronavirus. Brzy však ve funkci skončí. V rozhovoru pro Deník N uvedl, že odmítá krýt politická rozhodnutí v boji s koronavirem, s nimiž vnitřně nesouhlasí. A přišla reakce, která by Hajdúcha pravděpodobně nepotěšila...

Trpěl? Nebo byznys? Covid: Vládní expert s tím praštil, jdou temné řeči
Foto: Hans Štembera
Popisek: Magistrát hlavního města Prahy představil Mobilní laboratoř – nový krok v systému testování na onemocnění COVID-19

Marián Hajdúch už nechce dohlížet na národní strategii na testování občanů na koronavirus. Svou pozornost upře raději zpět na výzkum nádorů.

Anketa

Jste pro dobrovolné testování antigenními testy ZDARMA?

76%
24%
hlasovalo: 7355 lidí

Důvodů je více, chci se naplno věnovat výzkumu nádorů a svým studentům, na které v posledních měsících nebyl čas. Současně nechci poskytovat odborné krytí pro politická rozhodnutí, se kterými vnitřně nesouhlasím. O plánovaných záměrech se často dozvídám primárně z médií a pak se zpětně těžko hledá cesta, jak je odborně zdůvodnit,“ uvedl Hajdúch v rozhovoru pro Deník N.

Vadí mu především, že se málo testuje.

„Na stávající epidemiologickou situaci má podle mého názoru negativní vliv to, že se málo testuje. Nepřesně se uvádí, že to hodně stojí, přitom testování od začátku epidemie nás stálo zhruba tolik, na kolik ekonomové odhadují jeden den lockdownu. Diagnostika jsou podle mě nejlépe investované prostředky, ať už se jedná o metody založené na PCR nebo antigenní testech. Vůči masivnějšímu testování je značný odpor, i když je kapacita obrovská, trasování se navýšilo, přitom množství provedených testů je nedostatečné a neustále klesá. Bez rozsáhlejšího testování se z této situace tak snadno nedostaneme,“ rozvedl svou úvahu.

V tuto chvíli je podle  něj největší problém v tom, že se lidé do testování nehrnou.

Ekonom Daniel Münich přivítal Hajdúcha v klubu kritiků vlády.

„(Pan Hajdúch nechce) nést spoluodpovědnost za neschopnost či neochotu reflektovat obrovskou cenu, kterou společnost 3/4 roku platí za neochotu ministerstva a vlády investovat pár drobných navíc do vyšší intenzity testování. Jako ekonomové tohle meldujeme od jara. Vítejte v klubu těch, co nad tím kroutí hlavou, Mariáne,“ napsal ekonom na sociální síti Facebook.

Reace na Hajdúchovo rozhodnutí

Po Hajdúchově vyjádření se však ozval i někdejší mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt a vedoucího laboratorní týmu nešetřil.

„To je zvláštní – kdy se mu to přihodilo? Za ministra Blatného, Prymuly nebo Vojtěcha? Nebo trpěl celou dobu, ale byl zticha? Nebo je problém v tom, že minulý týden představil kloktací testy, které vyvinul jeho tým a které se ted budou prodávat? Ono je těžké být hlavním poradcem v tom, jak testovat a jakými testy, a přitom sám jedny uvést na trh. Testy jsou potřeba, ale je to velký byznys,“ vypálil Cikrt.

Reace na Hajdúchovo rozhodnutí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…