Trump není Amerika. Amerika jsme my, jsme tady a nikam nepůjdeme! Obrovská manifestace za práva žen ve Washingtonu se zvrhla

21.01.2017 21:00

V protest proti americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi se změnila manifestace za práva žen, která probíhá ve Washingtonu. Cílem průvodu, jehož osud byl kvůli davům nejistý, je park před Bílým domem. Organizátoři očekávali až čtvrt milionu lidí, ale úřady, které byly původně v odhadech střízlivější, nyní hovoří až o 500.000 účastnících. Podobné manifestace s přece jen menší účastí se konají i v dalších městech USA, ale i světa, včetně Prahy.

Trump není Amerika. Amerika jsme my, jsme tady a nikam nepůjdeme! Obrovská manifestace za práva žen ve Washingtonu se zvrhla
Foto: Repro foto ČT24
Popisek: Donald J. Trump při prvním projevu po zvolení prezidentem USA

Organizátoři podle AP nebyli na začátku schopni pochod zahájit, neboť davy lidí zcela zablokovaly přilehlé silnice. Průvod se podle plánů měl vydat od prostranství před Kongresem po třídě Nezávislosti k Washingtonově monumentu a odtud k Bílému domu. Formální průvod se zřejmě neuskuteční, ale lidé se i tak pohybují po celé plánované trase. Kvůli stejným potížím zrušilo pochod městem Chicago.

  • Celý text je ZDE

Ačkoli se manifestace ve Washingtonu koná jen den po prezidentské inauguraci, nebyla označována za protest proti nové hlavě státu, ale za připomenutí určené mimo jiné i nové americké vládě a zákonodárcům, aby se zasadili o všeobecnou rovnost žen. Řečníci, mezi kterými jsou zákonodárci, umělci či veřejně známé osobnosti, se však z velké části proti Trumpovi jasně postavili a nového prezidenta kritizovali, píše server.

„Prezident není Amerika. Jeho kabinet není Amerika. Kongres není Amerika. Amerika jsme my a my jsme tady a nikam nepůjdeme,“ řekla americká herečka America Ferrerová, jejíž rodiče přišli do USA z Hondurasu. „Tohle je pouze první den našeho hnutí,“ dodala.

Řada řečníků včetně režiséra Michaela Moora podle serveru ostře kritizovala Trumpův záměr vyhostit nelegální přistěhovalce. Moore na úvod svého projevu roztrhal dnešní vydání listu The Washington Post, který informoval o tom, že 45. prezident USA se ujal moci. „Nemyslím si to,“ řekl Moore.

Mezi účastníky, jejichž sjednocujícím znamením jsou růžové čepice a růžová trička, rovněž nebylo možné přehlédnout plakáty namířené proti Trumpovi. Mezi nápisy jsou i kontroverzní a neuctivé výroky, které Trump v minulosti na adresu žen pronesl. Nad davem se rovněž vznášela obří nafukovací hlava v podobě nového republikánského prezidenta, uvedl server.

Washingtonská starostka Muriel Bowserová během dnešního projevu k pochodu za práva žen zahodila připravený projev a ve své nové řeči ostře kritizovala předsudky, které muži chovají ke zvoleným ženám. Bowserová, jak připomněl list The Washington Post, je známá tím, že na připravených projevech lpí.

"Jsem tady, abyste viděli, že Washington má za starostu ženu," řekla Bowserová. Prohlásila, že nyní hovoří jménem všech žen zvolených do veřejných funkcí, které se cítí ponižovány či nespravedlivě hodnoceny.

"Ženy vám řeknou, že my čelíme mnohem tvrdší kritice. A mnohem častější kritice. Je nám neustále něco vytýkáno, a to na každé úrovni, ať již ve školních radách, v zákonodárných sborech nebo jako kandidátkám na prezidentku Spojených států," řekla Bowserová, která během loňské prezidentské kampaně podporovala neúspěšnou demokratickou kandidátku Hillary Clintonová.

Clintonová dnešním pochodům, které se konají nejen ve Washingtonu, ale po celých Spojených státech a v zahraničí včetně České republiky, vyslovila podporu. "Pevně věřím, že vždy jsme spolu silnější," napsala Clintonová na twitteru, čímž odkázala na své předvolební heslo Stronger Together (Spolu jsme silnější).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…