Turecko se zlobí na EU. A jejich vicepremiér poslal do Bruselu dost děsivé varování

28.05.2016 16:47

Britský premiér David Cameron nedávno prohlásil, že Turecko vstoupí do EU nejdříve asi tak v roce 3000. Netrvalo dlouho a z Ankary se ozvala ostrá reakce. Turecký vicepremiér Numan Kurtulmuš do Bruselu v souvislosti s uprchlickou krizí vzkázal, že Turecko není závislé na EU.

Turecko se zlobí na EU. A jejich vicepremiér poslal do Bruselu dost děsivé varování
Foto: Archiv
Popisek: Turecká vlajka

S odkazem na ruské zdroje informuje server PrvníZprávy.cz o tom, že si Turci nenechají od EU všechno líbit. Pakliže britský premiér David Cameron zemi půlměsíce vzkazuje, že se stane členem EU nejdříve v roce 3000, musí počítat s tím, že z Ankary přijde reakce. Turecký vicepremiér Numan Kurtulmuš si položil otázku, kde bude EU za takových 30 let.

„Pokud někdo říká, že proces přistoupení Turecka k EU bude pokračovat až do roku 3000, není to ostuda Turecka, ale těch, kteří vyjádřili podobné myšlenky. Měli by se ptát, co se stane s dnešní Evropskou unií po 30 letech. Plníme podmínky, k nimž jsme se zavázali vůči liberalizaci vízového režimu, nicméně bych chtěl zdůraznit, že Turecko není závislé na EU,“ cituje Kurtulmuše agentura Ria Novosti z projevu v tureckém parlamentu.

Turecko požádalo o vstup do EU v roce 1987 a podle Camerona postupuje v harmonizaci svého prostředí s EU jen velmi pomalu. Jenže Evropská unie teď Turecko potřebuje kvůli uprchlické krizi. Ankara brzdí proud uprchlíků mířící na starý kontinent a na oplátku požaduje liberalizaci vízové politiky. EU je ochotna na tento požadavek přistoupit jen při splnění sedmi desítek podmínek a tureckým politikům se to ani trochu nelíbí. Zdá se jim, že byli podvedeni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…