U Parukářky v Praze se chystá další výstavba, opozice je proti

23.02.2015 14:37

V těsné blízkosti vrchu Parukářka na pražském Žižkově má vyrůst devítipatrový dům. Místní opozice s výstavbou nesouhlasí. Zastupitel Ondřej Rut (ŽnS) považuje budovu za předimenzovanou a požaduje její redukci. Starostka Vladislava Hujová (TOP 09) oponuje tím, že územní plán takovou výstavbu umožňuje. Radnice podle ní s developerem komunikuje a spolupracuje na úpravě projektu. Informace o tom přinesla ČTK.

U Parukářky v Praze se chystá další výstavba, opozice je proti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Žižkovský vysílač

Firma WH Estate s.r.o. chce stavět v areálu bývalých studií a zázemí Českého rozhlasu v Jeseniově ulici. Pozemky získala v roce 2013 ve veřejné dražbě. "Investor je připraven diskutovat o konečné podobě projektu. Současná studie není konečná," uvedla starostka. Podle ní jde už o třetí studii, kterou developer připravil. Radnice podle ní zatím k projektu žádné stanovisko nezaujala. "Nemůžeme ale šikanovat soukromé vlastníky," uvedla. "Budeme požadovat investice do veřejného prostoru," doplnila. 
    
"Nová budova se má tyčit asi 18 metrů nad úrovní dětského hřiště, a má se tak stát jedinou budovou viditelnou při pohledu z parku severním a východním směrem," tvrdí zastupitel Rut. Podle něj dojde k nevratnému narušení horizontu kopce. Výškou sice budova koresponduje s ostatními novostavbami v Jeseniově ulici, kvůli ubíhajícímu horizontu ale Parukářku převyšuje. Radnice má podle Ruta možnost projekt zvrátit. V místě totiž vlastní malý pozemek, který investor potřebuje. 
    
Se studií se mohou lidé seznámit na veřejném projednání, které se uskuteční v úterý vpodvečer v jednacím sálu radnice. 
    
V Praze 3 se vloni uskutečnilo referendum namířené proti zástavbě Parukářky. Účast ale byla příliš nízká. Místní hlasování tak není pro radnici závazné. V minulosti vedle parku za podivných okolností vyrostl komplex výškových domů. Někteří žižkovští politici z dřívějšího koaličního uskupení ODS a TOP 09 usilovali o změnu územního plánu, která by developerovi umožnila pokračovat ve výstavbě luxusní bytové čtvrti. Místní obyvatelé proti tomu protestovali. Sepsali i petici. Radnice nakonec záměr zastavila. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Toto není pokus o přepisování dějin...“ Oslavy osvobození. Bez ruské vlajky i hymny

10:13 „Toto není pokus o přepisování dějin...“ Oslavy osvobození. Bez ruské vlajky i hymny

Několik tisíc lidí se zúčastnilo pietního aktu a následného doprovodného programu v Muzeu na demarka…