USA bombardují Islámský stát mnohem méně než kdysi Balkán, říká analytik

03.07.2015 19:08

Bývalý zpravodaj Českého rozhlasu na Blízkém východě, dnes analytik z Metropolitní univerzity Praha Břetislav Tureček zavítal do pátečního Interview ČT24. Hovořil o suchu, které může vyvolat další uprchlickou vlnu, o boji proti Islámskému státu, ale také o české xenofobii týkající se uprchlíků.

USA bombardují Islámský stát mnohem méně než kdysi Balkán, říká analytik
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Hned v úvodu prohlásil, že jak na Blízkém východě, tak v Africe může hrát roli sucho, které vyžene lidi z jejich domovů. Vedra, která přechodně zažíváme i u nás, mohou do značné míry změnit svět. „Zaznamenal jsem, že i Islámský stát začal budovat přehrady, a tím omezil přítok vody na jih Iráku, který má dosud pod kontrolou vláda,“ prozradil.

Dnes se vedou diskuse o klimatických uprchlících, prozatím nám chybí jakákoli jejich definice. Měli bychom si také uvědomit, že u nás je spotřeba vody mnohonásobně vyšší než v oblasti afrického Sahelu či na Blízkém východě. „Ale já bych nebyl zase tak sebemrskačský. My platíme daně a já věřím, že i česká vláda má nějaké programy pomoci,“ podotkl.

Kde mizí miliardy posílané ze Západu?

Západ do zmíněných zemí, jako je Čad a další, poslal také nemalé sumy v řádech miliard dolarů na pomoc. „Ale je otázka, kde ty peníze končí, kolik toho padne na úplatky, kolik si nechají vládci v daných zemích a tak podobně... Když já dám sto dolarů, dostane se na pomoc těm lidem aspoň polovina, nebo padnou na nákup terénních vozů pracovníků?“ ptal se také Tureček.

„Je třeba si také položit otázku, za jakou cenu je ještě přijatelné podporovat politické změny ve jménu svobody, nebo spíše podporovat diktátory, kteří udržují ve své zemi klid. To je sice podle hosta dost cynický pohled, ale vidíme, co se děje v Sýrii či Libyi. Co se týče Sýrie a Iráku, tak se od samého počátku říkalo, že samotné nálety tuto záležitost nevyřeší, Islámský stát je ještě silnější,“ podotkl Tureček. Zmínil také, že dnes Američané bombardují Islámský stát s mnohem menší intenzitou než v 90 letech Balkán. „Ale stejně tak se můžeme ptát, proč nejsou aktivnější arabské státy,“ pokračoval. Pokud jde o Spojené státy, je to prý tím, že se nechtějí nechat zatáhnout do další problematické války.

Nakonec řekl Tureček pár slov i k přijímání uprchlíků. Pokud už jsme nějaké uprchlíky přijali, měli bychom usilovat o jejich co největší integraci do společnosti. Má smysl rozředit je do běžné populace, aby nevznikala ghetta. V tom se můžeme poučit a nejít slepými cestami. Strašlivě si náš stát zahrává i v tom, že toleruje projevy nenávisti vůči uprchlíkům. „Pokud někdo na sociální síti nabízí řešení s uprchlíky a pod tím je obrázek koncentračního tábora v Osvětimi, což jsem tam viděl ještě poměrně nedávno, je velmi nebezpečné, že s tím něco neděláme,“ zdůraznil v závěru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…