USA tlačí Rusko k použití nejděsivější zbraně. Jedna raketa a... Varování blízkého spojence Putina

07.10.2023 9:40

Válka na Ukrajině trvá již 591 dní a ruské útoky a ukrajinské protiútoky neutichají. Dvě skupiny lidí ale přislíbily, že se trochu upozadí a budou respektovat nově ustavená pravila. Jde o ukrajinské hackery a ruské hackery. Ve stejném čase vystoupil na veřejnosti běloruský diktátor a popsal, čím Američané tlačí Rusy stále blíž k použití jaderné zbraně. Ta zatím nebyla odpálena, ale ruské rakety v Charkově opět zabíjely. Mezi obětmi je i desetiletý chlapec.

USA tlačí Rusko k použití nejděsivější zbraně. Jedna raketa a... Varování blízkého spojence Putina
Foto: pixabay.com
Popisek: Jaderný konflikt - ilustrační foto

Britská veřejnoprávní BBC připomněla, že Mezinárodní výbor Červeného kříže (ICRC) ve středu vydal první seznam pravidel pro civilní hackery, který kdy byl vytvořen. Označovaný jako „Ženevský kodex kybernetické války“, byl zpočátku kritizován jako nefunkční, ale ukrajinští a ruští hackeři dali nakonec najevo, že se pravidlům dobrovolně podřídí.

Ukrajina i Rusko musí od počátku války řeší vlnám útoků na nejrůznější instituce. Ale pokud obě hackerské skupiny myslí svůj závazek vážně, tak se v rámci kodexu, k němuž se přihlásili, budou muset vystříhat těch kybernetických útoků, které by byly namířeny proti civilistům.

Vůdce známé proruské hackerské skupiny Killnet v rozhovoru pro BBC řekl, že „souhlasí s podmínkami a pravidly Červeného kříže, ať je to první krok od Killnetu k míru“. V dubnu britské Národní centrum pro kybernetickou bezpečnost zdůraznilo skupiny jako Killnet jako novou hrozbu, které čelí spojenci Ukrajiny, a varovalo britské podniky, že útoky na ně narostou.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko přišel v téže době s názorem, že zbraně, které Ukrajina dostává od Američanů, tlačí Rusko stále blíž k použití jaderné zbraně. „Mám dojem – znovu opakuji, že je to můj názor – že Američané tlačí Rusy k použití té nejděsivější zbraně. Vyzbrojují Volodymyra Oleksandrovyče Zelenského a jeho armádu a poskytují rakety dlouhého doletu. Dokonce i rakety schopné letět na vzdálenost 300 km (186 mil),“ řekl Lukašenko během své návštěvy vojenského zařízení v oblasti Brest. Anglicky mluvící čtenáře na jeho slova upozornila americká zpravodajská stanice CNN. „Jeden takový útok hluboko na ruské území, a na to reakce bude kolosální,“ doplnil varovně Lukašenko.

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52388 lidí
A vyložil svůj pohled na ukrajinskou protiofenzivu. Ta už podle něj selhala. Důvodem je podle Lukašenka to, že Ukrajinci poslali na frontu především staré muže, zatímco mladíky šetřili. A především Spojené státy tlačí z jeho pohledu na to, aby se na frontě objevilo více mladých mužů. Prezident Joe Biden chce podle Lukašenka využít případného ukrajinského úspěchu v protiofenzivě ke zvýšení vlastní popularity před volbami, ve kterých chce být podruhé zvolen prezidentem. „On (Biden) už podle všech průzkumů prohrává. Potřebuje nějaké vítězství. Abyste vyhráli, musíte něco přinést na stůl,“ řekl Lukašenko.

Mezitím ruské rakety a drony opět rozsévaly na Ukrajině smrt. Ukrajinské úřady zveřejnily fotografii chlapce ležícího uprostřed trosek donu zničeného ruskou raketou. Desetiletý chlapec byl ještě stále přikrytý peřinou. „Dětské tělo zabalené v dece. Dnes ráno byl v Charkově zavražděn ruskou raketou. Chlapec zřejmě spal,“ napsala informační služba ukrajinského ministerstva obrany.

Podle charkovského regionálního šéfa státní správy Oleha Synjehubova byla zabita také chlapcova 68letá babička, zatímco jeho 11měsíční mladší bratr byl mezi 30 dalšími, kteří byli při útocích zraněni. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém pátečním večerním projevu uvedl, že rodiče chlapců a 11měsíční bratr byli všichni léčeni v nemocnici. „Upřímnou soustrast všem, jejichž milované Rusko zabilo,“ řekl.

Podle ukrajinské generální prokuratury celkem bylo k datu 6. října zabito 505 dětí a více než 1129 bylo zraněno s různým stupněm závažnosti. Páteční útok na Charkov přišel den po čtvrtečním ničivém ruském raketovém útoku na vesnici Hroza, při kterém bylo zabito další dítě a dalších nejméně 51 lidí. V Hroze se po útoku stále pohřešují dvě děti a dva dospělí. Rusové přitom od počátku svého vpádu na Ukrajinu tvrdí, že na civilní cíle neútočí.

Navzdory tomuto typu teroru Ukrajinci stále pokračují v protiofenzivě. Washingtonský Institut pro studium války (ISW) oznámil, že ukrajinské síly pokračovaly v protiofenzivních operacích poblíž Bachmutu a 6. října postupovaly v západní části Záporožské oblasti. Geolokalizované záběry zveřejněné 5. října ukazují, že ukrajinské síly postoupily k hranici stromů mezi Robotyne a Verbove, asi 6 km jihovýchodně od Robotyne. Ale i když Ukrajinci na Rusy stále tlačí, podle ISW se ukazuje, že ruská armáda je stále schopna na nejohroženějších místech fronty nahrazovat vyčerpané jednotky odpočatějšími a ruské síly tak stále ukrajinskému tlaku odolávají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Až zde začnou psát o tom, kolik civilistů ten kterž den, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTen vzadu , 07.10.2023 11:17:58
zavraždili raketami a střelami dodanými ze Západu i ti na druhé straně, tak si řeknu fajn, tak se má informovat a začnu uvažovat o předplatném. Ale bez toho.... je škoda, že se z PéEl stává těžce propagandistický zdroj. PS: Osobně nevidím moc rozdílů v tom, jestli obětí je desetiletá osoba, nebo třeba šedesátiletá. Každý máme práh lidskosti posunutý někam jinam. PS: Co asi tak udělá Zelenskyj, když desetiletý chlapec dosáhne potřebného (stále však nízkého) věku? Jo, jo, násilím ho nechá odvést na frontu, kde, soudě pole nekonečné řady hrobů, za Zelenského a Západ položí život. Pište každý den i o tom.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …