Účet za uprchlíky. To budete koukat

17.05.2016 9:02

Britský deník The Telegraph přináší velmi znepokojivá čísla související s přistěhovaleckou politikou Velké Británie. Podle údajů think-tanku Migration Watch UK stáli v loňském roce evropští přistěhovalci jednoho britského daňového poplatníka 3 000 000 liber. Výdaje na uprchlíky potom spočítala také německá vláda. V příštích pěti letech dosahují téměř 100 miliard eur.

Účet za uprchlíky. To budete koukat
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Menší uprchlický tábor pro rodiny s dětmi v Ankawě. Jde o křesťanskou čtvrť Arbílu, čtvrtého největšího města v Iráku

Anketa

Je Bohuslav Sobotka lepší premiér než Mirek Topolánek?

27%
73%
hlasovalo: 7075 lidí

Nezávislý think-tank Migration Watch UK, zřízený bývalým velvyslancem Velké Británie v Saúdské Arábii lordem Greenem z Deddingtonu, uvedl, že celkové náklady na přistěhovalce činily v loňském roce 1,2 miliardy liber. Součet této částky byl vypočten odečtením nákladů na sociální dávky a pojištění, které byly spotřebovány migranty z daní, jež odvedli státu. „Přistěhovalci, kteří přišli do země po roce 2001, potom byli dle Migration Watch UK nákladově neutrální,“ dodává deník.

Podle výpočtů nezávislého think-tanku ti, kdo přišli do Velké Británie v posledních patnácti letech, přispěli své nové zemi přibližně stejnou částkou, kterou získali prostřednictvím sociálních dávek a veřejných služeb. „V letech 2014 a 2015 stáli východoevropští migranti státní pokladnu 2,8 miliardy liber. Ovšem tento deficit se vyrovnal díky 2,8 miliardám liber, které zemi přinesli migranti z Francie, Španělska a dalších zemí,“ konstatuje britský deník.

Celý text v angličtině je ZDE.

„Naše zpráva ukazuje, že migrace v rámci Evropské unie Velké Británii nepřináší žádný fiskální přínos, jak se přitom často tvrdí. Vedle toho naopak přispívá k většímu tlaku na bydlení a veřejné služby. Migrace rovněž přispívá k prudkému zvyšování počtu obyvatel. Každý rok je to přibližně pět set tisíc, což je v praxi přibližně město, jako je Liverpool,“ uvedl lord Green z Deddingtonu. Migration Watch UK se také ve své zprávě zaměřil na migrační vlny z minulého století, kdy do země přicházeli občané Commonwealthu.

„Náklady jsou v jejich případě pro státní pokladnu ještě vyšší, než je to v případě migrantů ze zemí Evropské unie. V loňském roce stáli přistěhovalci z celého světa státní pokladnu 17 miliard liber, což dělá 46,5 milionů denně. Toto číslo odráží skutečnost, že například přistěhovalci z roku 1960 jsou nyní důchodci a stát vynakládá na jejich zdravotní péči vyšší částky,“ poukazuje britský deník The Telegraph v závěru svého textu.

Náklady na příchozí uprchlíky se aktuálně zabývá také německá vláda. Jak uvádí týdeník Spiegel, ministerstvo financí zveřejnilo finanční plán na příštích pět let, v průběhu kterých bude vyčleněno pro uprchlíky téměř 94 miliard eur. V rámci této částky se počítá s náklady na ubytování, integrační proces, jazykové kurzy a sociální dávky. Ministerstvo rovněž odhadlo, kolik uprchlíků bude v příštích pěti letech do Německa přicházet. Letos by to mělo být 600 000, příští rok 400 000 a v dalších letech kolem 300 000 ročně.

Celý text v němčině najdete ZDE.

Ministerstvo financí hodlá letos vynaložit na uprchlíky asi šestnáct miliard eur a v následujících letech tuto částku navýšit o dalších pět miliard. Jak uvádí samotná německá vláda, její odhady jsou pouze přibližné. Nicméně v příštích čtyřech letech bude žadatelům o azyl vyplacena částka ve výši přibližně 26 miliard eur na sociálním pojištění, 4,6 miliardy eur na zvýšení zaměstnanosti a integraci uprchlíků, o miliardu více půjde na jazykové kurzy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…