Úctu a věčnou památku. Vedení státu truchlí nad smrtí tří českých vojáků v Afghánistánu

05.08.2018 15:07

Dnes brzy ráno zemřeli tři Češi při patrole v okolí základny Bagrám. Armáda o tragédii rodiny vojáků informovala a nabídla jim pomoc vojenských psychologů a kaplanů. Upřímnou soustrast rodinám vyjádřili i někteří čeští politici v čele s prezidentem Zemanem.

Úctu a věčnou památku. Vedení státu truchlí nad smrtí tří českých vojáků v Afghánistánu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na pražském Vítkově proběhlo slavnostní shromáždění při příležitosti 100. zahájení první světové války a uctění památky padlých vojáků

Anketa

,,Nebrat ani jednoho migranta," razí Andrej Babiš. Je to správná politika?

97%
3%
hlasovalo: 17676 lidí

„Zpráva o úmrtí vojáků je vždy ta nejhorší, velmi mě to zasáhlo. V mých očích jsou to hrdinové, kteří se za hranicemi České republiky podíleli na boji proti terorismu. Celá země by na ně měla být hrdá. Upřímnou soustrast rodinám, příbuzným a kamarádům," sdělil náčelník Generálního štábu armády České republiky Aleš Opata.

Ve stejném duchu se vyjádřil také prezident Miloš Zeman. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček na sociální síti Facebook napsal, že Miloš Zeman cítí nad úmrtím tří vojáků hlubokou lítost.

„Hluboká lítost a soustrast všem příbuzným obětí sebevražedného atentátu. Nemělo by nás to však odrazovat od úsilí nadále bojovat s mezinárodním terorismem,” uvedl prezident republiky a vrchní velitel ozbrojených sil České republiky Miloš Zeman.

Premiér Andrej Babiš (ANO) označil české vojáky, kteří dnes zahynuli při sebevražedném útoku v Afghánistánu, za hrdiny. Váží si toho, co udělali pro vlast, uvedl na svém twitterovém účtu. Podobně jako on i další politici vyjádřili v reakcích pro ČTK nad jejich obětí lítost a soustrast příbuzným.

„Je mi moc líto úmrtí našich tří vojáků v Afghánistánu. Hrdinů, kteří bojovali proti teroristům tak daleko od vlasti a které zavraždil sebevražedný útočník. Vážím si toho, co udělali pro naši zemi. Vyslovuji svou nejhlubší soustrast jejich rodinám a pozůstalým," uvedl předseda vlády a ANO.

Úctu padlým vojákům vyjádřila exministryně obrany Karla Šlechtová. Byla to právě ona, za jejíhož působení vojáci do Afghánistánu na misi odjeli. "S vojáky na stávající misi v Afghánistánu jsem se osobně loučila se slovy poděkování za jejich službu vlasti a bezpečnou misi. Martin Marcin, Kamil Beneš a Patrik Stěpánek jsou hrdinové, kteří se obětovali naši zemi, pro svetový mír. Jsou naším vzorem. Vojáci, děkuji za vaši službu," napsala Šlechtová na Twitteru.

 

 

Vedle dalších politiků se ke smrti tří českých vojáků vyjádřila také poslankyně ODS Jana Černochová, předsedkyně sněmovního výboru pro obranu. Váží si prý toho, jakou práci odvádějí čeští vojáci v zahraničí a je ji nesmírně líto, že tři z těchto vojáků byli zavražděni podlým teroristou.

„Úmrtí tří našich vojáků v důsledku teroristického činu je velkou tragédií. Útok atentátníka je hanebným a podlým zločinem, který nám znovu připomíná, že svět není bezpečný a že proti terorismu musíme dál nesmlouvavě bojovat. Myslím na rodiny a blízké těchto našich padlých hrdinů a hluboce s nimi soucítím. Jsem hrdá na všechny, kdo statečně a s odvahou bojují za naši svobodu daleko od svých domovů a rodin. Zaslouží si naši úctu a poděkování," napsala poslankyně.

Vicepremiér, ministr zahraničí a předseda ČSSD Jan Hamáček uvedl, že ho zpráva o smrti vojáků hluboce zasáhla. „Stali se obětí útoku sebevražedného atentátníka při plnění úkolů v rámci operace Resolute Support. Chtěl bych vyjádřit upřímnou soustrast jejich rodinám a blízkým v těchto těžkých chvílích," napsala ČTK.

Upřímnou soustrast rodinám vyjádřil i předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Chci vyjádřit upřímnou soustrast rodinám padlých. Zemřeli při službě naší vlasti a zaslouží si naši úctu a věčnou památku," zdůraznil bývalý předseda TOP 09.

K tragické události se vyjádřilo také velení české armády, konkrétně zástupce náčelníka Generálního štábu Jiří Verner,  který předstoupil  před novináře na tiskové konferenci.

„Chtěl bych na tomto místě říci, že tito vojáci jsou pro nás hrdinové a že zahynuli v boji proti terorismu tisíce kilometrů od svých rodin. My považujeme tento boj za velice zásadní," zdůraznil zástupce náčelníka Generálního štábu. Chtěl bych zde na tomto místě uveřejnit jména těchto tří příslušníků. Jedná se o rotného Martina Marcina, desátníka Kamila Beneše a desátníka Patrika Štěpánka. V této chvíli mi dovolte, abych kondoloval rodinám, přátelům a všem kamarádům," pokračoval Verner.

Armáda je v kontaktu s rodinami a nabízí veškerou dostupnou pomoc.

V brzkých ranních hodinách ve středu poletí pro těla padlých hrdinů příslušníci armády. Po návratu letounu do České republiky se prý padlým hrdinům pokloní prezident Zeman.

Na závěr tiskové konference Verner zdůraznil, že působení českých vojáků v zahraničí považuje za správné a doufá, že se na této misi nebude nic měnit, byť si bude armáda podrobně analyzovat, proč se stalo to, co se stalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…