Události listopadu 1939 si v Brně průvodem připomněly stovky lidí

17.11.2016 22:02

Na lampionový průvod, který se v Brně každoročně večer 17. listopadu koná, přišly letos stovky lidí. Po cestě z Moravského náměstí na Kraví horu si lidé připomněli tragické události roku 1939, řekla dnes ČTK jedna z organizátorek, Karla Kuželová z Nadačního fondu studentů Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Průvod bývá v Brně v Den boje za svobodu a demokracii nejmasovější akcí.

Události listopadu 1939 si v Brně průvodem připomněly stovky lidí
Foto: Masarykova univerzita
Popisek: Masarykova univerzita v Brně

Ostatní demonstrace včetně extremistických letos přitáhly nejvýše 200 lidí. Dav studentů a rodičů s dětmi nejprve zamířil k budově bývalé lékařské fakulty na Komenského náměstí, kde řečníci připomněli osudy některých studentů, kteří před 77 lety stanuli tváří v tvář nacistické moci v Protektorátu Čechy a Morava. „Letos promluvila prorektorka univerzity Hana Svatoňová, protože rektor Mikuláš Bek se účastnil pietních akcí v Praze,“ vysvětlila Kuželová.

Studenti z filozofické fakulty organizují lampionový průvod Brnem už od roku 2002

Dále pokračoval průvod k filozofické fakultě, právnické fakultě a Kaunicovým kolejím, než dorazil na Kraví horu. Všechna místa jsou spjata s událostmi roku 1939 či nacistickou okupací. Na Kaunicových kolejích, které nacistům sloužily jako vězení a popraviště, lidé zapalovali svíčky. „Jsme rádi, že chodí i rodiče s dětmi. Myslíme si, že je dobře mladým generacím připomínat historické události. Jsme rádi, že se o to zajímají,“ řekla Kuželová.

Studenti z filozofické fakulty organizují lampionový průvod Brnem už od roku 2002 k Mezinárodnímu dni studentstva. V roce 1939 se konaly demonstrace 28. října k výročí vzniku Československa. Tehdy byl zraněn student medicíny Jan Opletal a zemřel 11. listopadu. Jeho pohřeb o čtyři dny později se stal obrovskou studentskou protinacistickou demonstrací, načež nacisté zavřeli všechny české vysoké školy v protektorátu a 17. listopadu popravili devět vedoucích představitelů studentských organizací a stovky jich zatkli a deportovali do koncentračních táborů.

V Brně se dnes konaly i demonstrace či další akce připomínající události roku 1939 i roku 1989, kdy padl komunistický režim. Po poledni se na Malinovského náměstí sešlo pár desítek komunistů. V 15:00 na Moravském náměstí řečnili extremisté z Dělnické strany sociální spravedlnosti, které přijeli podpořit i jejich kolegové z Ľudové strany Naše Slovensko Mariana Kotleby. Akce několika desítek lidí skončila průvodem k hlavnímu nádraží, pouze jeden účastník se kvůli použití pyrotechniky bude zpovídat podle policistů z přestupku. V podvečer se sešlo odhadem 150 lidí na Dominikánském náměstí, kde řečníci z řad politiků a brněnských osobností mluvili o nutnosti hájit svobodu a demokracii a ideály listopadu 1989.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…