Udávejte cikány. Je to s nimi čím dál horší, přituhuje na severu Čech. A má to dozvuky

12.10.2016 11:37

Praktiky Státní bezpečnosti. Tak označil Martin Šimáček, bývalý šéf Agentury pro sociální začleňování, snahu mosteckého bytového družstva Krušnohor důsledně monitorovat problémy s nepřizpůsobivými obyvateli v tamních vyloučených lokalitách. Místo toho by prý měl stát konečně poslat do Mostu někoho, kdo neuhne místním rasistům a začne Romy a další nepřizpůsobivé důsledně integrovat.

Udávejte cikány. Je to s nimi čím dál horší, přituhuje na severu Čech. A má to dozvuky
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Ryba

Vládní Agentura pro sociální začleňování pod ministrem Jiřím Dienstbierem přišla s tvrzením, že údajné problémy s nepřizpůsobivými ve vyloučených lokalitách v Ústeckém kraji nejsou zdaleka tak závažné, jak místní lidé a média popisují.

To se nelíbilo Stavebnímu bytovému družstvu Krušnohor, působícímu na Mostecku, které zpochybnilo materiál vládní agentury a rozhodlo se čelit zpracováním materiálu vlastního. Za tímto účelem vyzvalo obyvatele v bytech družstva, aby sepisovali své negativní zážitky s „cikány a nepřizpůsobivými občany“. Ty chce následně předložit agentuře. Očekává, že materiálů bude dostatek, situace v lokalitách na Mostecku se prý stále zhoršuje.

VÍCE SI PŘEČTĚTE ZDE

Proti této činnosti bytového družstva se na svém blogu ohradil Martin Šimáček. Tento někdejší ředitel Agentury pro sociální začleňování (v minulosti působící též v neziskovce Člověk v tísni) nyní působí jako ředitel Institutu pro sociální inkluzi. Sám o sobě říká, že je „přesvědčený o sociální inkluzi a o tom, že multikulturalita je největší šance pro společnost“.

Nyní zaútočil na ředitele družstva Krušnohor Františka Rybu, který je podle něj známou firmou. „Nebere si servítky, uráží a nebojí se rasistických útoků na Romy“. Ryba má podle něj svým chováním zásadní podíl na tom, že se Mostečané s Romy nejen nesžili, ale stále je vnímají negativně. Předseda družstva prý o těchto lidech vytrvale mluví jako o „cikánech“, vykládá o nich, že nepracují, kradou a devastují byty, v družstevních novinách s oblibou zveřejňuje fotografie vybydlených bytů „po cikánech“. „Teď vytváří další normu, blízkou praktikám Státní bezpečnosti komunistického Československa – špiclování a donášení,“ píše zhnuseně Šimáček.

Lidem prý nezbývá, než aby jeho výlevům věřili, zejména těm, kteří bydlí v bytech jeho družstva. A takto šíří po Mostě nenávist. Přitom Romové prý žijí v Mostě již desítky let a jako jeho dlouholetí občané by si zasloužili mnohem lepší chování.

To, že se na mosteckých sídlištích přestává dát žít, je podle Šimáčka výsledek práce družstva Krušnohor, jeho kšeftů a minel. Ředitel Ryba pak prý sebe drze staví do role oběti, které kvůli politice státu ničí majetek.

CELÝ ŠIMÁČKŮV BLOG ZDE

„Rybovým jednáním trpí nejen konkrétní obyvatelé domů, o které jde. Trpí tím celý Most, město zdecimované komunistickým zločinem zlikvidování a přesunu do panelu a šedi. Zpřetrhaná historie a vztahy se neobnovují, lidé v Mostě jsou zavřeni v prostoru vykolíkovaném těžaři, bytovým družstvem Krušnohor a politickými garniturami, které město nedokázaly nasměřovat k lepší budoucnosti tím, že by řešily nejen ztracenou identitu města, ale také obrovské problémy současnosti, mezi které patří také kritická nezaměstnanost nebo zničené soužití,“ rozepsal se Šimáček.

Kritizovaná Agentura pro sociální začleňování nevstupuje podle něj do situace příliš, ale naopak málo. Měla by si prý prosadit silnou pozici na magistrátu a poslat do Mostu zkušené pracovníky, kteří „neuhnou ani Rybovi, ani xenofobním politikům“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…