Uděláme toto. Zelenskyj si řekl o zbraně novým způsobem

01.04.2024 7:23

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj otevřeně přiznal, že Ukrajinci se snaží najít způsob, jak už neustupovat. Jejich situace je však komplikovaná a v USA by podle něj měli vědět, že čím déle bude Kongres otálet s pomocí Ukrajině, Rusové tím spíš otálet nebudou a tvrdě udeří. Ukrajinci prý potřebují americké náboje do děl, prostředky na elektronický boj i rakety Patriot. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko též promluvil otevřeně.

Uděláme toto. Zelenskyj si řekl o zbraně novým způsobem
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj promlouvá ke světu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poslal jasný vzkaz vládě ve Washingtonu. V rozhovoru pro Washington Post varoval, že když budou Američané otálet s pomocí Ukrajině, Rusové ve svých válečných akcích jistě otálet nebudou.

„Pokud nepodniknete kroky k přípravě další protiofenzivy, Rusko ji podnikne. To jsme se v této válce naučili. Pokud to neuděláte vy, udělá to Rusko,“ řekl Zelenskyj s tím, že Ukrajinci se snaží najít způsob, jak už neustupovat. Jenže bez americké pomoci, beze zbraní na boj, bez 155mm granátů do děl a bez raket do systému Patriot pro protivzdušnou obranu však budou Ukrajinci nuceni se dál stahovat.

Rusové útočí na ukrajinské energetické body a Ukrajinci v tomto boji prohrávají.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko v rozhovoru pro Bild prohlásil, že Putin nevede žádnou speciální vojenskou operaci, ale podle Klička nevede ani klasickou válku.

„Je to teror,“ řekl jasně. „Rusové posílají rakety do civilních měst. Nejsou zde žádné vojenské prostory. V našem městě, v této čtvrti, není žádná armáda. Probíhá stále více útoků na naši infrastrukturu, které se nás snaží nechat bez elektřiny, bez vody, bez topení.“

Kličko poděkoval za pomoc, které se Ukrajině dostává, ale zdůraznil, že je třeba víc. „Potřebujeme leteckou sílu. Rádi bychom poděkovali za to, co jsme dostali, ale to nestačí,“ pravil.

Ve shodě se Zelenským zdůraznil, že Ukrajina potřebuje rakety Patriot. Na obranu měst i na frontě.

Vedle toho je problém v tom, že vojáci jsou unavení. Kličko zdůraznil, že Ukrajina potřebuje novelizovat mobilizační zákony, aby na frontu přišly čerstvé síly a unavení bojovníci z přední linie bojů si mohli odpočinout. A ten, komu se na frontu moc nechce, by si měl uvědomit, že Rusové stále ohrožují Ukrajinu a mají chuť touto zemí postupovat dál.

„Ale přesto je vůle vyhrát a všichni jsou dobře motivovaní. Mluvil jsem s mnoha vojáky, kteří jsou připraveni bojovat. … Pokud jde o únavu, ta existuje. Jsme ale stále velmi motivováni bránit naši zemi, naši rodinu, naše děti, naši budoucnost,“ zdůraznil Kličko.

Řeči o zmrazení války, jaké jsou slyšet např. z Německa, jsou podle Klička naprosto nesmyslné, protože toto zmrazení by ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi jen poskytlo prostor nadechnout se a vrhnout se znovu na Ukrajinu. Kličko nepochybuje o tom, že cílem Putina je dobytí Kyjeva a tím i ovládnutí celého státu.  

Proto podle něj Ukrajinci potřebují zbraně na obranu vlasti.

Server Kyiv Independent upozornil, že ruský prezident Vladimir Putin podepsal 31. března dekret o branné povinnosti 150 000 Rusů v rámci pravidelně se vyskytující jarní odvodové kampaně. Podle ruských zákonů branci oficiálně nemají sloužit v zahraničí. Ani na Ukrajině.

Ve stejné době francouzský ministr obrany Sebastien Lecornu oznámil, že Francie dodá na Ukrajinu zásilku protiletadlových raket Aster 30 a stovky obrněných vozidel jako součást nového balíčku vojenské pomoci.

„K udržení tak velké frontové linie potřebuje ukrajinská armáda například naše obrněná frontová vozidla: to je naprosto klíčové pro mobilitu vojsk,“ řekl Lecornu.

Zmíněné obrněné transportéry jsou prý staré přes 40 let. Zásoby francouzské armády budou prý nahrazeny vozidly Griffon nové generace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zielensky by si měl uvědomit ... !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseivanko , 01.04.2024 10:37:55
... že jůvesáci nikdy nedodrželi ani psané dohody. Vždy to byli oni, kdo někoho podrazil. Tehdy se ........ stařec divil proč Saudi věří Putinovi a ne jim. Odpověď ho šokovala! Protože Putin splnil i to o čem se jenom slovně zmínil a to bez písemné dohody. Zelený nepochopil že v tom boji proti Rusovi zůstal sám a jak je zvykem jůvesáků byl zrazen.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…