Údolí smrti. Teď musí jít politika stranou. Dramatická tiskovka Fialy s Jurečkou a Pekarovou

10.10.2020 18:29

V pět hodin odpoledne stanuli na tiskové konferenci bok po boku předseda ODS Petr Fiala, předseda KDU-ČSL Marian Jurečka a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Fiala upozornil, že rostoucí čísla o počtu nakažených ukazují, že vláda epidemii nezvládá, ale teď není čas to kabinetu Andreje Babiše vyčítat. Předseda ODS požádal své spoluobčany, aby táhli za jeden provaz i navzdory vládě a všichni společně situaci zvládli. Padlo sousloví „údolí smrti“.

Údolí smrti. Teď musí jít politika stranou. Dramatická tiskovka Fialy s Jurečkou a Pekarovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

„Tím společným předstoupením před veřejnost chceme dát najevo, že považujeme situaci za vážnou, že chceme vyjádřit pocit sounáležitosti a chceme požádat občany, aby se chovali zodpovědně,“ zdůraznil Fiala. Vláda Andreje Babiše podle něj selhala, takže musejí lidé táhnout za jeden provaz i navzdory vládě a zvládnout tu situaci společně. „Vláda skutečně bude skládat účty, na to bude čas, můžete se na nás spolehnout, ale teď je potřeba dát politiku stranou a řešit tuto složitou situaci společně,“ apeloval Fiala na občany.

Šéf ODS zároveň zdůraznil, že pravicová opozice připravila řadu návrhů, jak lidem v koronavirové krizi pomoct, a stačilo by, kdyby je vláda schválila. Pomoc restauracím, pomoc kultuře a tak podobně.  

Pekarová Adamová upozornila, že jen v oblasti kultury vláda nastavila podmínky poskytnutí pomoci tak špatně, že se lidé na stovky milionů korun vůbec nedostali a je načase, aby se k lidem tato pomoc dostala, protože nejen lidem z oblasti kultury dnes jde o přežití. „60 procent našeho HDP tvoří služby, jedině tak překonáme to údolí smrti,“ upozornila šéfka TOP 09.

Když se ke slovu dostal Marian Jurečka, upozornil, že se musíme pokusit vyhnout tomu nejčernějšímu scénáři, který hrozí, to jest scénář se stovkami mrtvých.

Konstatoval, že vláda musí stále posílit kapacity, když už to nedokázala udělat od března. Hlavní sílu na řešení situace má však v rukách vláda, opozice může podle šéfa lidovců na předsedu vlády Babiše jen apelovat, aby svou politickou sílu využil a konal.

Podle Pekarové by měla být v časech celostátní epidemie hygiena řízena centrálně, a nikoli na úrovni krajů. Prý i sám Babiš si uvědomuje, že toto je problém, ale prý jedním dechem dodává, že teď už je pozdě to měnit.

Pekarová také upozornila, že se v Česku testuje denně něco přes 20 tisíc lidí, ale jsme v situaci, kdy bychom potřebovali až 50 tisíc lidí denně.

Fiala poté zopakoval, že vláda bude donucena skládat účty za své selhání, ale teď na to není čas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…