Uhl se zděsil: Přímá volba a neodvolatelnost prezidenta. Špatná kombinace

11.02.2012 10:15

Místo odstranění ústavní neodpovědnosti prezidenta, na které ČSSD trvala před rokem, dal sociálnědemokratický Senát nově přímo volenému prezidentovi do vínku faktickou neodvolatelnost. Podle Petra Uhla v deníku Právo tím druhá komora parlamentu prokázala svou zbytečnost a říká si o zrušení.

Uhl se zděsil: Přímá volba a neodvolatelnost prezidenta. Špatná kombinace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senát Parlamentu České republiky

Tato neodvolatelnost je spolu se zavedením přímé volby prezidenta podle komentátora otevřením Pandořiny skřínky, před nímž varovali senátory i ústavní právníci.

„Občané nebudou jen vybírat prezidenta, ale využijí přímou volbu jako projev nespokojenosti a kritiky vůči současné politice,“ napsala Helena Hofmannová z pražské Právnické fakulty, jejíž analýzu pro senátory, jako i dalších právníků uveřejnily ParlamentníListy.cz jako první.

Voliči tak v rámci ztráty víry v demokracii mohou dát hlas tomu, kdo bude větším bičem na vládu a parlament. Zároveň Senát ani sněmovna nepřistoupily k tomu, že by nějakým způsobem pravomoci prezidenta zpřesnili.

Občané mohou zvolit prezidenta v návalu vzteku

Proto se Petr Uhl obává hrozby, že může dojít k pomalému přechodu k vládě ne-li pevné, tak alespoň pevnější ruky, neb si ji přeje hodně občanů. „Myslím, že sociální demokracie i Senát jako celek propásly příležitost a další část občanů se časem obrátí proti nim,“ uzavírá Petr Uhl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…