Úkoly pro příští rok na Ukrajině. Od šéfa CIA

18.03.2024 23:02 | Monitoring

Američtí zpravodajové hovořili v Kongresu USA o hrozbách, které pro USA v tomto roce spatřují. Zdůrazňují, že se Spojenými státy má přímo schopnost soutěžit Čína, a měnit tak globální řád ve prospěch pekingské moci. Hrozbou pro mezinárodní řád je podle nich také pokračující ruská agrese na Ukrajině. „Musíte Ukrajincům pomoci prokázat, že se Putin mýlí, že je čas na jeho straně,“ uvedl šéf CIA. Podrobnosti zveřejnil nový díl pořadu Aby bylo jasno.

Úkoly pro příští rok na Ukrajině. Od šéfa CIA
Foto: repro YouTube kanál Institut svobody a demokracie
Popisek: Zakladatelka Institutu svobody a demokracie Jana Bobošíková

Zpravodajské společenství Spojených států, které zahrnuje osmnáct zpravodajských služeb USA včetně CIA a FBI, zveřejnilo v těchto dnech zprávu o tom, kde vidí nebezpečí pro Spojené státy. Informace mají sloužit politikům a silovým složkám USA dodat informace potřebné k ochraně amerických životů a amerických zájmů kdekoli na světě, přibližuje Jana Bobošíková.

Zpravodajci zdůrazňují, že se Spojenými státy má přímo schopnost soutěžit Čína, a měnit tak globální řád ve prospěch pekingské moci. Hrozbou pro mezinárodní řád je také pokračující ruská agrese na Ukrajině.

Zpráva byla představena v minulém týdnu v Kongresu USA, kde s politiky diskutovali šéfové jednotlivých zpravodajských služeb.

Zazněl dotaz, zda Spojené státy zvládnou závazky vůči Ukrajině a NATO a zároveň budou schopny odstrašit Peking. Šéf CIA William Burns ujišťoval, že USA tuto schopnost mají. „Máme stále silnější pozici než kterýkoli z našich protivníků nebo soupeřů. Jsme zcela schopni pokračovat v podpoře Ukrajiny, tato podpora ve skutečnosti pomáhá Čínu odstrašovat,“ zdůraznil šéf CIA.

Dalším státem ohrožujícím bezpečnost Spojených států je Rusko. Podle amerických zpravodajců „ruská válka proti Ukrajině měla za následek obrovské škody doma i v zahraničí, ale Rusko zůstává odolným a schopným protivníkem v celé řadě oblastí, snaží se promítat a bránit své zájmy globálně a podkopávat Spojené státy a Západ“.

Posilování ruských vazeb s Čínou, Íránem a Severní Koreou za účelem posílení ruské obranné výroby a ekonomiky je podle zpravodajců velkou výzvou pro Západ a jeho partnery. Rusko bude nadále prosazovat své zájmy a v různé míře bude tlačit na ovlivnění ostatních zemí v postsovětském prostoru.

Američtí zpravodajci také tvrdí, že Rusko si téměř jistě nepřeje přímý vojenský konflikt se silami Spojených států a NATO. „Upozorňujeme, že tato informace zpravodajských služeb Spojených států je v přímém rozporu s tvrzením některých evropských a českých politiků, kteří říkají, že ihned po Ukrajině Rusko zaútočí na některé členské země NATO včetně České republiky,“ podotýká Jana Bobošíková.

Pokud jde o konflikt na Ukrajině, je nyní v patové situaci, která podle zprávy nahrává strategickým vojenským výhodám Ruska a stále více posouvá dynamiku ve prospěch Moskvy. Současný stav zpráva hodnotí následovně: „Ruský obranný průmysl výrazně zvyšuje produkci celé řady úderných zbraní s dlouhým doletem, dělostřelecké munice a dalších schopností, které mu v případě potřeby umožní udržet dlouhou válku s vysokou intenzitou, a těží z nejistot ohledně budoucnosti západní pomoci.“

Na dotaz jednoho z kongresmanů, do jaké vyjednávací pozice se chce Ukrajina, Západ a NATO dostat před jednáním s Vladimirem Putinem, zdůraznil šéf CIA nutnost ukázat, že válka má dlouhodobé důsledky i pro Rusko. „Úkolem příštího roku je pomoci Ukrajincům nejenom udržet si své pozice, ale aby byli v pozici větší síly, větší páky při vyjednávání. Pokud se chcete dostat k serióznímu jednání, musíte Ukrajincům pomoci prokázat, že se Putin mýlí, že je čas na jeho straně,“ uvedl.

V dokumentu také konstatují, že svět, které vzejde ze současného bouřlivého období, budou utvářet státní i nestátní mocnosti, které jsou nejschopnější a nejochotnější o řešení nadnárodních problémů a regionálních krizí jednat. „Slovo jednat podtrhujeme, USA je evidentně nepovažují na rozdíl od některých českých a evropských politiků za zakázané nebo nevhodné,“ uzavírá Bobošíková kladoucí si otázku, jaké místo ve světě, který vzejde ze současného bouřlivého období, bude mít Česko a jakou roli bude naše země hrát při jeho utváření.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…