Ukradené miliardy, Babišovo láteření na jachty. Tiskovka vlády před jejími prázdninami

06.08.2014 14:41

Ministerstvo financí preferuje posílení pravomocí daňové správy při postihování daňových úniků před tím, aby byly vymáhány prostřednictvím soudů. Po dnešním jednání vlády to řekl ministr financí Andrej Babiš. Vláda ale o této věci nerozhodla, Babiš bude v tomto ohledu ještě zjišťovat zkušenosti, které v tomto směru mají v zahraničí. Vláda naopak rozhodla o rozšíření seznamu nemocí z povolání. Neschválila naproti tomu zpoplatnění výjimek ze zákazu víkendového provozu kamionů.

Ukradené miliardy, Babišovo láteření na jachty. Tiskovka vlády před jejími prázdninami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Předseda vlády Bohuslav Sobotka slíbil, že závazek kabinetu z vládního prohlášení o zavedení institutu prokázání původu majetku do našeho právního řádu bude splněn s tím, že platit by měl od ledna příštího roku. Později upřesnil, že posílení pravomocí finančních úřadů tak, aby mohly vymáhat daně z nezdaněného majetku, by bylo platné od ledna 2016.

Babiš zmínil, že analýza, kterou jeho ministerstvo připravilo pro jednání vlády, při hledání mechanismu na konfiskaci nelegálního majetku zvažovala dvě cesty. Soudní, a pak daňovou. Jako perličku uvedl, že soudní cestou se v minulosti vydali na Slovensku. Když ji Ústavní soud zakázal, slovenští zákonodárci změnili ústavu. Takovou cestou ale Babiš jít nechce, přednost dává zvýšit pravomoci daňové správy.

Změnu zákona bude Babiš konzultovat v zahraničí

Ministr financí v této souvislosti několikrát zmínil příklad, kdy má zaměstnanec pražského magistrátu jachtu v chorvatském Zadaru v ceně, za kterou by si ji, pokud by měl jen příjmy ze svého zaměstnání, nemohl dovolit. Naznačil tak, jak velké zvýšení kompetencí by jeho rezort požadoval. Slíbil, že po konzultacích s kolegy v Rakousku a Francii předloží do konce září návrh novely příslušného zákona.

Na setkání ministrů s novináři po jednání vlády se mluvilo i o potížích s čerpáním evropských fondů. Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová uvedla, že její rezort vyvíjí extrémní úsilí, aby dosáhla toho, že schodek v čerpání evropských dotací se sníží z 24 miliard korun na 12 miliard korun. „Za poslední čtvrtrok jsme schválili projekty za 30 miliard korun, kdyby se v takovém tempu postupovalo dříve, problémy v čerpání evropských fondů by nebyly,“ podotkla Jourová.

Poslanci mohou hlásit nepravosti při vydávání církevního majetku

Sobotka na dotaz novináře uvedl, že zatím nemá informace o tom, že by byl v některých případech vydáván majetek církvím v rozporu se zákonem. Nicméně v těchto dnech zaslal předsedům poslaneckých klubů výzvu, aby jej informovali o tom, pokud takové poznatky mají. „V září se těmito podněty od poslanců budeme zabývat,“ uvedl premiér s tím, že lhůty pro vydávání majetku církvím v restitučním zákoně nebyly nastaveny realisticky. „Vydáván má být jen majetek, na který mají církve nezpochybnitelný nárok,“ podotkl Sobotka.

Předseda vlády rovněž potvrdil, že na základě negativního stanoviska Ministerstva dopravy vláda zamítla návrh, podle kterého by měly být zpoplatněny výjimky ze zákazu víkendových jízd kamionů. Poplatek měl být 500 korun pro půlroční a tisíc korun pro roční výjimku. Podle ministerstva by prý tyto pokuty neměly regulační charakter a znamenaly by jen vyšší administrativní zátěž.

Vláda také souhlasila s návrhem ministryně sociálních věcí Michaely Marksové o rozšíření nemocí z povolání o rakovinu vaječníků jako důsledek práce s azbestem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Miloš Zeman: Rakušan buď lže, nebo neví. Je otázka, co je horší

17:47 Miloš Zeman: Rakušan buď lže, nebo neví. Je otázka, co je horší

Bývalý prezident Miloš Zeman v pořadu XTV hodnotil uplynulých dvacet let v EU, o které dnes hovoří j…