Ukrajina nabídla Parkanové politický azyl

08.08.2012 16:10

Ukrajina by mohla poskytnout politický azyl bývalé české ministryni obrany Vlastě Parkanové (TOP 09), kterou česká policie stíhá kvůli nákupu armádních letounů CASA. V Kyjevě to navrhl poslanec ukrajinské vládní Strany regionů Volodymyr Olijnyk. Jeho návrh médiím ve středu tlumočila tisková služba strany, informuje ČTK.

Ukrajina nabídla Parkanové politický azyl
Foto: hns
Popisek: Letadlo CASA a Parkanová, koláž

"Domnívám se, že pokud Vlasta Parkanová požádá Ukrajinu o politický azyl, má Ukrajina všechny důvody žádost posoudit a azyl poskytnout," řekl poslanec. Parkanovou detektivové viní z porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele kvůli nákupu letadel CASA pro armádu. Podle Olijnika je obvinění nespravedlivé, protože politička "jednala se souhlasem vlády a v zájmu státu".

Odveta za azyl pro Tymošenka a Danylyšyna

V pozdějším rozhovoru pro zpravodajský server Comments.ua Olijnyk připustil, že jeho návrh lze chápat jako odvetu za poskytnutí azylu pro ukrajinské politiky v Česku. V pražském azylu žije od loňského ledna bývalý ukrajinský ministr hospodářství Bohdan Danylyšyn, stíhaný ve vlasti za údajné zneužití pravomocí. Od letošního roku využívá v Česku práva azylu i manžel vězněné ukrajinské expremiérky Oleksandr Tymošenko.

Chování České republiky Volodymyr Olijnyk označil za uplatňování politiky dvojího metru. "Pokud dnes Česko s odvoláním na politické pronásledování chrání osoby, vůči nimž má Ukrajina výhrady právního charakteru, pak i my jsme připraveni posoudit otázku azylu pro bývalou ministryni obrany," řekl poslanec.

Olijnyk je vlivným členem vládnoucí ukrajinské Strany regionů, která je hlavním soupeřem opoziční strany Vlast (Baťkivščyna) Julije Tymošenkové. V ukrajinském parlamentu zastává funkci místopředsedy právního výboru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

10:21 Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

Staří, v ekonomických problémech, nevzdělaní. Takoví jsou dle společného projektu agentury STEM a Če…