Ukrajina po pádu Jaceňuka: Zatím není vládní většina

11.04.2016 7:42

„Od dnešního dne vidím své povinnosti jinde, než na co mi dává pravomoc pozice předsedy vlády: nový volební zákon, ústavní reforma, soudní reforma, dohled nad koalicí v průběhu funkčního období nové vlády, mezinárodní podpora Ukrajiny a její členství v Evropské unii a NATO – tyto úkoly tvoří část mého nového programu,“ prohlásil Arsenij Jaceňuk poté, co ohlásil svoji rezignaci na funkci předsedy vlády Ukrajiny.

Ukrajina po pádu Jaceňuka: Zatím není vládní většina
Foto: ČT
Popisek: Ukrajinský expremiér Jaceňuk

Předseda vlády Ukrajiny Aresenij Jaceňuk včera informoval o svém odstoupení z funkce. Také prohlásil, že oficiální rezignaci předá Nejvyšší radě Ukrajiny 12. dubna. „Parlamentní frakce Bloku Petra Porošenka navrhla na post předsedy vlády Vladimira Grojsmana,“ sdělil ukrajinským médiím politik. „O rozhodnutí předat povinnosti spojené s funkcí předsedy vlády informuji poté, co jsem udělal vše pro udržení stability a kontinuity politického kurzu,“ dodal.

„Zbavili jsme se nomenklaturní nerovnosti, zachránili jsme ukrajinskou ekonomiku od defoltu, iniciovali jsme dalekosáhlé strukturální změny a udělali vše pro obnovu ekonomiky,“ vylíčil Jaceňuk své nejvýznamnější politické úspěchy ve funkci předsedy vlády.

Mezi své hlavní budoucí úkoly odstoupivší premiér zařadil nový volební zákon, ústavní reformu, soudní reformu, dohled nad koalicí v průběhu funkčního období nové vlády, mezinárodní podporu Ukrajiny a její členství v Evropské unii a NATO.

Jaceňuk rovněž požádal členy Lidové fronty Ukrajiny, aby podpořili jeho rozhodnutí. Zmínil také, že i přes jeho odstoupení zůstane frakce Národní fronty v parlamentní koalici. „V posledních dvou letech poznamenaných válkou byli moji kolegové z Národní fronty hlavní oporou vlády v ukrajinském parlamentu,“ zmínil premiér.

V závěru svého televizního vystoupení Jaceňuk prohlásil, že politický rating je „věcí proměnlivou“, ale jeho frakce v průběhu posledních dvou let prokázala svou jednotu, odpovědnost za své sliby a schopnost činit složitá rozhodnutí.

Jaceňukovo odstoupení nebylo úplným překvapením. Mnoho ukrajinských politiků již dříve prohlásilo, že dlouhotrvající „konzultace“ parlamentních frakcí s cílem zformovat novou vládní koalici a vládu samotnou by měly být ukončeny již v příštím týdnu. O ukončení politické krize na Ukrajině promluvil při své návštěvě v USA i prezident Ukrajiny Porošenko. „Předpokládám, že do konce týdne je ještě čas, a po našem návratu na Ukrajinu se domnívám, že již budeme schopní učinit příslušná prohlášení o vytvoření nové koalice, o podpoře návrhu na nového předsedu vlády. Jsem velmi optimistický. Rozhodně tento proces nebudeme odkládat na další týdny. Je to spíše otázka dnů nebo hodin,“ prohlásil v USA Porošenko.

To, že premiér Jaceňuk podal demisi, pravděpodobně znamená, že se jeho parlamentní frakce „Národní fronta“ domluvila na nové koalici s Blokem Petra Porošenka. To potvrzují i slova odstoupivšího premiéra o tom, že jeho frakce zůstává v koalici. Ovšem zformování koalice mezi těmito dvěma frakcemi by zajistilo pouze 226 hlasů, což není dostatečný počet k vytvoření vládní koalice. Je tedy pravděpodobné, že do této koalice vejde i někdo jiný.

Právě nová koalice by měla za úkol prezidentu předložit návrh na nového předsedu vlády. K přijetí do funkce nového premiéra je třeba již zmiňovaných 226 hlasů. Pravděpodobný nástupce Jaceňuka v této funkci, Volodymyr Hrojzman, má údajně velmi blízko k Porošenkovi.

Hlasování o přijetí Jaceňukovy demise může proběhnout už na prvním plenárním zasedání tohoto týdne, tedy v úterý. Poté by se mohlo již rychle rozhodnout o novém premiérovi a nové podobě ukrajinské vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: fib

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…