Ukrajinista: Zeman je v menšině. V izolaci

12.10.2017 13:22

Analytik výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky Pavel Havlíček se domnívá, že prezident Miloš Zeman je naprosto prorusky smýšlející politik v izolaci. Uvedl to pro server iDnes.cz.

Ukrajinista: Zeman je v menšině. V izolaci
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Havlíček rozhodně nevnímá, že by anexe Krymu byla hotovou záležitostí, jak uvádí prezident Miloš Zeman. „Pokud se bavíme o té nelegální anexi poloostrova Krym, tak nejde o záležitost de iure. Jak Ukrajina, tak celá západní společenství proti tomu protestují, takže neplatí, že by šlo o hotovou věc. Můžeme to připodobnit k případu anexe Pobaltí, kterou třeba Spojené státy neuznaly od roku 1940 až do roku 1991,“ zmínil Havlíček.

S hlavou státu nesouhlasí ani v tom, že by byly protiruské sankce neefektivní. „Ekonomický dopad se špatně vyčísluje. Každopádně je pravdou, že ruská ekonomika na tom není dobře a mají na tom v menší míře zásluhu i sankce – a to zhruba z jedné třetiny. Dvě třetiny dělá snížení cen ropy a zemního plynu,“ zmínil Havlíček s tím, že sankce jsou velice efektivní i proto, že zamezily možné další ruské agresi.

Havlíček se vymezil i proti tomu, že by celé situaci měl pomoci přímý dialog mezi Ruskem a Ukrajinou či případná finanční nebo materiální kompenzace. 

Havlíček se ani nedomnívá, že by Zeman říkal to, co si ostatní evropští politici jen myslí. „Český prezident není ten, který ventiluje myšlenky, které se ostatní státníci bojí říct. Je to přesně naopak. Miloš Zeman je se svým pohledem v naprosté minoritě. Pokud se podíváme po dnešní Evropě i Evropské unii, Miloš Zeman nemá žádné zahraniční politické spojence. On je ve své pozici naprosto prorusky smýšlejícího politika v izolaci,“ sdělil jasně Havlíček. Podle něj nemá na evropské úrovni žádného partnera, se kterým by podobné myšlenky mohl prosazovat. 

„Snaží se aplikovat hru na chytrou horákyni. Vše je ale jen pro české publikum, na té evropské scéně to příliš nepůsobí. Z úst mnoha českých politiků a Ukrajinců samotných zaznělo, že tohle je prostě ostuda a neslýchaná záležitost. A stejný názor má i většina evropských politiků,“ uzavřel Havlíček se slovy, že české pověsti u Ukrajinců samozřejmě tato politika škodí.  

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…