Mladá Boleslav: Zástupci besedovali s obyvateli příměstské části Jemníky

12.10.2017 10:45

V zasedací síni magistrátu se konala ve středu 11. října beseda zástupců města s obyvateli příměstské části Jemníky. Město reprezentoval primátor Raduan Nwelati, byli zde další zástupci magistrátu, společnosti Compag i ředitel Dopravního podniku Mladá Boleslav Marek Džuvarovský a předseda komise pro příměstské části Michal Palek. Témat na projednání bylo hodně, mluvilo se o problémech s průjezdem cizích aut, o možných zlepšeních městské hromadné dopravy i dalších tématech, které občany v této lokalitě nejvíce zajímají.

Mladá Boleslav: Zástupci besedovali s obyvateli příměstské části Jemníky
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Občané si například hodně stěžují na neúměrné množství aut, která projíždějí Jemníky a odbočují směrem na řepovskou spojku. Největší problémy jsou zde v pátek odpoledne, kdy majitelé přilehlých domů často ani nemohou vyjet na silnici se svými vozy. Primátor Nwelati řekl, že jedním z řešení by mohlo být uzavření průjezdu závorami a příslušným dopravním označením v době největší páteční odpolední špičky. Tuto variantu je nutné ještě prověřit, ale mohla by výrazně pomoci. Místní občané dostali za úkol upřesnit, v kterých hodinách je průjezd aut největší. Návrh na častější měření projíždějící rychlosti městskou policií primátor nepodporuje vzhledem k tomu, že to je především úkol státní policie.

Občany také trápí problém s nedostatečnou kapacitou nádob na tříděný odpad. Magistrát má již připravené řešení, díky kterému lze ještě letos kontejnerové stání rozšířit na úkor jednoho parkovacího místa. Ještě letos budou také na přání občanů nainstalovány sítě za basketbalový koš na dětském hřišti.

Diskutovalo se také o tom, zda by nešlo navázat cyklostezku z Mladé Boleslavi na chodník v obci a také umožnit oficiálně využívání cyklostezky i pěšími. Vzhledem k tomu, že stezka byla vybudována s pomocí evropských dotací a platí zde přísná pravidla, potrvá ještě několik let, než bude moci město provést ve využívání stezky nějaké úpravy. Prodloužení cyklostezky směrem do obce zřejmě možné nebude vzhledem k tomu, že část pozemku není města a především zde ani není dostatek prostoru. Může se pouze prověřit, zda bude možné alespoň částečně rozšířit chodník.

Město zvažuje zavedení kyvadlové dopravy do všech příměstských částí

Primátor také přislíbil, že město prověří rozsah prací a možnosti rozšíření veřejného osvětlení ve dvou lokalitách, kde přibývají nové domy. Občané také požadují doplnit oplocení dětského hřiště a primátor přislíbil, že zároveň se posoudí, zda nejsou potřebné modernizace a doplnění hřiště o nové herní prvky.

Velká diskuse se rozvinula o možnostech zlepšení cestování městskou hromadnou dopravou mezi příměstskou částí a městem. Primátor Nwelati vysvětlil, že se zvažuje zavedení kyvadlové dopravy do všech příměstských částí, tedy co nejpřímější spojení mezi těmito částmi a nejbližší frekventovanou zastávkou MHD ve městě, kde je možný přestup na další spoje. Tento model se bude dál prověřovat a upřesňovat, ale ve svém důsledku by to přineslo zvýšení četnosti spojů i rychlosti spojení s městem. Je nutné ovšem vyřešit nejen technické zajištění takového modelu, ale i dostatku řidičů pro četnější spoje. Tyto připravované změny souvisí s cílem vedení města podrobit odborné analýze celou stávající síť městských autobusových linek v Mladé Boleslavi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

11:17 Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

V rámci příprav oslav 90. výročí založení Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově, které se u…