Ukrajinská armáda je v pohybu. Podle Rusů míří k Doněcku

04.05.2014 8:47

Obrněné jednotky ukrajinské armády a Národní gardy obklíčily města Slavjansk a Kramatorsk na severu Doněcké oblasti a míří jižním směrem na správní středisko Doněck. Píší o tom ruská média. Podle kyjevské vlády se „protiteroristická operace", která začala v pátek, rozšíří na všechna města a obce, kde se proruští radikálové postavili nové státní moci.

Ukrajinská armáda je v pohybu. Podle Rusů míří k Doněcku
Foto: ČT24
Popisek: Demonstrace na Ukrajině

Podle posledních zpráv prožil stotisícový Slavjansk na severu Doněcké oblasti po dlouhé době klidnou noc bez střelby a explozí. Město je fakticky odříznuto od světa, všech 14 kontrolních stanovišť, které v okolí Slavjanska rozmístili povstalci, už obsadili příslušníci ukrajinské armády. Zcela v obklíčení je i nedaleký Kramatorsk, kde vzbouřenci drží jen centrální náměstí s radnicí.

„Až ukončíme operace ve Slavjansku a Kramatorsku, provedeme aktivní fázi operace i v dalších městech (kontrolovaných separatisty)," řekl v sobotu večer v ukrajinské televizi tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Andrij Parubij.

Podle ruských médií směřují po obklíčení Slavjanska a Kramatorska obrněné jednotky ukrajinské armády a Národní gardy jižním směrem na Doněck. K potyčkám mezi vládními silami a separatisty došlo v Kosťantynivce, která leží zhruba na půl cesty mezi Slavjanskem a Doněckem.

„Jsou tu ranění, ale přesný počet neznáme," uvedl v televizi Rossija 24 jeden ze separatistů. Podle něj tanky a obrněné transportéry střílely po civilistech. Přestřelka následovala poté, co v Kosťantynivce přistály dva vrtulníky a vysadily vojáky, kteří zaútočili na pozice rebelů.

Boje jsou hlášeny i z dalších míst

Boje jsou hlášeny z nedalekých obcí Družkivka a Ivanivka. Vojáci na tancích a obrněných transportérech tam likvidují barikády vzbouřenců a postupují na jih.

V Doněcku v sobotu večer prý vzali proruští demonstranti útokem budovu ukrajinské tajné služby SBU, která je ale prázdná. Zaútočili rovněž na sídlo Průmyslového svazu Donbasu, což je podnikatelská organizace, jejímž výkonným ředitelem je doněcký gubernátor Serhij Taruta. Z okna budovy vzbouřenci vyvěsili vlajku samozvané Doněcké lidové republiky.

Střelba se v noci ozývala i v Luhansku v nejvýchodnější části Ukrajiny. Podle agentury ITAR-TASS tam zahynul jeden stoupenec federalizace, jak ruská média říkají odpůrcům kyjevského režimu, a další dva lidé byli zraněni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …