Ukrajinského prezidenta prý řídí Berlín. Hájkův web o slibu Merkelové Obamovi

31.05.2014 18:35

Nový ukrajinský prezident Petro Porošenko patří Berlínu a ruský prezident Vladimir Putin je opět o dva tahy napřed. Tak hodnotí ukrajinské dění redaktor internetového magazínu Protiproud.cz Václav Danda.

Ukrajinského prezidenta prý řídí Berlín. Hájkův web o slibu Merkelové Obamovi
Foto: www.kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Ve svém komentáři uvádí, že pro ty, kteří přijali západní interpretaci konfliktu, že za vším stojí Rusko, může pohled na ukrajinské bojiště v posledních dnech vypadat jako záhada.

„Kyjev utápí východ své země v krvi, zatímco ruské jednotky se stahují z ukrajinských hranic. Vladimir Putin tak dává jasně najevo, že se do občanské války vyvolané Západem nedá vtáhnout, ale současně intenzivně pracuje na jiném typu odpovědi. Pro západní propagandu vážný problém,“ svěřuje se Danda se svým pohledem na ukrajinské dění.

Syrský scénář se opakuje

Domnívá se, že na Ukrajině se stále více rýsuje syrský scénář totální občanské války. Znamená to podle něj mimo jiné i to, že Západ se ze svých chyb stále zjevně nepoučil a na „vývoz demokracie“ používá stále stejnou metodu, která stále stejně selhává.

Následující povstání na východě země a snaha o jeho krvavé potlačení je už podle jeho názoru pouze sklizní dalších trpkých plodů této západní operace na hranicích Ruska. Dodává, že její součástí je hra na svobodné volby nového prezidenta, které ovšem východ země prakticky ignoroval. Západ prý tak má sice nyní „svého“ prezidenta, ale boje pokračují dál.

Porošenko se stal náhradníkem Klička

Jednou z důležitých otázek je podle Dandy i ta, komu vlastně Porošenko „patří“. Je přesvědčený, že zvolení Porošenka je vlastně vítězstvím německé kancléřky Angely Merkelové. „Tento oligarcha se stal 'německým náhradníkem' za boxera Vitalije Klička, který nakonec posloužil Berlínu jen k vytvoření strany UDAR, a pak, jako nepoužitelný, byl potichu odejit. Jeho místo v UDARu převzal právě Porošenko,“ myslí si Danda.

Spojené státy, které podle něj nerozumějí ničemu, co se nachází za východním pobřežím Ameriky, vsadily na Julii Tymošenkovou. „Když bylo jasné, že prohraje, vymínily si prý alespoň, že jejich pučistický premiér Jaceňuk musí zůstat u koryta. To Merkelová Obamovi slíbila – a po zvolení to samozřejmě potvrdil také Porošenko. Pro něj Berlín získal také podporu většiny ostatních oligarchů – a bylo vymalováno,“ píše. A důvod je prý nasnadě – dělení kořisti.

Někteří poslanci státní Dumy vyzývají prezidenta Putina, aby nestahoval ruské jednotky z hranic s Ukrajinou, ale aby naopak poslal přes hranice mírové sbory, které by zabránily bezuzdnému vraždění Rusů v Donbasu. Podle Dandy ale vše nasvědčuje tomu, že Putin se nenechá do „Donbaské pasti“ vlákat, a naopak promýšlí jako vždy několik tahů dopředu.

Ani naše média nejsou objektivní

Svědčí prý o tom především tento týden vytvořená Euroasijská unie. Smlouvu, která startuje přímou konkurenci Evropské unii, podepsali ve čtvrtek v kazašské metropoli Astaně prezidenti Ruska, Běloruska a Kazachstánu. Putin tak dle slov Dandy vytvořil základ pro vznik jednoho z největších světových trhů. Očekává, že v budoucnu se k Euroasijské unii připojí i Arménie a Kyrgyzstán, a vznikne tak regionální trh, který spojí přes 170 milionů lidí.

„Rusko tedy na východě Ukrajiny přímo demonstrativně nebojuje. Bere tak Západu i tu poslední chatrnou propagandistickou nitku, kterou zdůvodňoval své otevřené angažování v občanské válce, již vyvolal. Jak ovšem ukazují nezávislé zdroje, situace na bojištích přesto zdaleka není tak jednoznačná, jak ji prezentují naše objektivní média,“ dodává Danda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nem

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …