Umělci dopisem vyzvali Zemana, aby se v Číně zajímal o lidská práva

21.10.2014 13:58

Umělci a politici vyzvali prezidenta Miloše Zemana, aby se při své cestě do Číny zajímal o lidská práva. Zaslali mu proto otevřený dopis, který podepsalo 140 lidí, včetně Marty Kubišové nebo Jana Potměšila. ČTK to za organizaci Lidská práva bez hranic sdělil Milan Kajínek. Zeman navštíví Čínu od 24. do 27. října.

Umělci dopisem vyzvali  Zemana, aby se v Číně zajímal o lidská práva
Foto: Miller Nagan
Popisek: Čína, ilustrační foto

„Naléhavě žádáme prezidenta Miloše Zemana, aby během svojí cesty do Číny rozšířil svoji pozornost mimo hranice ekonomických zisků a zajímal se o případy bezuzdného porušování lidských práv a pokud možno k nim, podle vlastního uvážení, zaujal konkrétní etický a morální postoj," uvedli signatáři v dopise.

Když se bude mlčet, může se situace obrátit proti nám

„Chtěli bychom upozornit, že pokud budeme k nespravedlnosti mlčet, dělat, že se nic neděje, a jen nečinně přihlížet, může se situace časem obrátit proti nám samotným," dodávají.

Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka se Zeman s obsahem dopisu seznámil. Více nechtěl záležitost komentovat.

Podle Kajínka má být dopis morální podporou lidem, kteří v Číně bojují za dodržování lidských práv. V textu jsou zmíněni především advokát Kchao Č'-šeng nebo příznivci duchovní praxe Falun Gong, která učí meditativním cvičením pro rozvoj těla a morálním principům pravdivosti, soucitu a snášenlivosti.

Mezi podepsanými je i Šimůnková a Stehlíková

Dopis byl podepsán na koncertu Svědomí nelze koupit na začátku října. Kromě prezidentské kanceláře byl zaslán i premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). Podle Kajínka organizátoři nedostali žádnou zpětnou reakci. Mezi signatáři jsou třeba violistka Jitka Hosprová, herec Jan Budař, bývalá zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková, bývalá ministryně Džamila Stehlíková nebo někdejší starosta Prahy 1 Petr Hejma.

Zeman během cesty do Číny navštíví města Čcheng-tu, Tchien-ťin a Peking. V hlavním městě se setká s premiérem Li Kche-čchiangem a prezidentem Si Ťin-pchingem, který pro něj uspořádá státní večeři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…