Umělci se houfují. Ve Washingtonu bude horko

20.01.2017 16:15

Donald Trump to nebude mít v prezidentském úřadu jednoduché. Už v průběhu kampaně se ukázalo, že vedle médií a lidskoprávních aktivistů mu nejsou nakloněni ani umělci. Mnozí z nich nehodlají ustoupit ze svých pozic ani v den inaugurace.

Umělci se houfují. Ve Washingtonu bude horko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slavnostní inaugurace “sochy” Donalda Trumpa v muzeu voskových figurín GRÉVIN PRAHA

Jen hrstka známých herců a zpěváků v minulých měsících avizovala, že stojí za Trumpem. Vedle hvězdného herce a režiséra Clinta Eastwooda to byl například otec Angeliny Jolie a držitel Oscara Jon Voight. Jméno osmasedmdesátiletého hereckého doyena také figuruje na nepříliš dlouhém seznamu umělců, kteří se osobně zúčastní dnešních oficialit i následných oslav. Vedle něj potvrdil účast také herec Stephen Baldwin.

Naopak jeho z hereckého hlediska úspěšnější bratr Alec již včera večer vystoupil na protitrumpovských demonstracích a stejně tak hodlá učinit v průběhu dnešního dne. Alec Baldwin tento týden parodoval Trumpa v pořadu Saturday Night Live. Jeho sedmiminutové představení zhlédlo za pouhých pět dní přes osm milionů lidí. Ohlasy na jeho „one man show“ však nejsou jednoznačné. Příznivci Trumpa ji označují za trapnou levicovou agitku.

Společně s Baldwinem se na včerejším protitrumpovském shromáždění objevil také držitel Oscara za film Zuřící býk Robert De Niro. Ten před několika měsíci dokázal svůj italský původ a v návalu horkokrevnosti se vyznal, že by nejraději udeřil Trumpa pěstí. Při svém včerejším vystoupení pro pobavení přítomných citoval negativní tweety o Trumpovi a měl by se stejně jako jeho herecký kolega zapojit do demonstrací i dnes.

Desítky celebrit v médiích avizovaly, že Trumpa zcela jistě svojí přítomností na oslavách nepodpoří. Aspoň navenek si z toho ovšem 45. prezident Spojených států hlavu nedělá a reaguje po svém. „Mnoho z těchto celebrit ani nebylo pozváno. Já ani nechci, aby se oslav zúčastnily jen celebrity. Jde i především o to, aby tam byli normální lidé,“ uvedl Trump tento týden v rozhovoru pro televizní pořad Fox & Friends.

Několik známých hereček také avizovalo, že se zúčastní sobotní mediálně velmi podporované demonstrace „Women's March“, jejíž účastníci chtějí vyjádřit podporu ženským právům, ale i právům sexuálních menšin a imigrantů. Jmenovitě se na pochodu objeví herečky Scarlett Johanssonová a Julianne Mooreová, zpěvačka Katy Perry a také Cher, která v průběhu prezidentské kampaně avizovala, že v případě vítězství Trumpa se vystěhuje ze Spojených států.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…