Umělec Klus: „Nejsem patriot.“ Ale o Ukrajině si zazpíval

06.03.2024 8:50 | Monitoring

Písničkář Tomáš Klus přišel s novou skladbou Prestupnik. „730 dní ryzího hrdinství,“ píše k tomu vzkaz a doplňuje ukrajinskou vlajku. „Jedněm chybí rozum, druhým jasné důkazy, kdo je tu prestupnik a kdo obětí,“ zpívá ve skladbě o dvou chlapcích. Ale také prohlásil, že není patriot.

Umělec Klus: „Nejsem patriot.“ Ale o Ukrajině si zazpíval
Foto: Repro CNN Prima News
Popisek: Písničkář a politický aktivista Tomáš Klus

„Viděl jsem na pískovišti dva kluky si hrát. Byli to ještě svišti. Stavěli si hrad. Viděl jsem i věci příští. Větší menšímu krad a on mu lištil. Tož začali se prát. Nečekal ten větší od malýho, že se nerozbrečí, ale navíc, že praští ho. A jak a jak! Z balkonů už přihlížejí sporu dospělí, ale moc nechtějí se do ničeho plést. Občas fandí, občas klejí, za doprovodu gest. Prý malej: Všechna čest, co všechno umí snést. To, že velký chtěl, co jeho není, nějak vyšumívá v zapomnění. Bulí a přitom háže kamení. Ale no tak, jakýpak copak,“ zpívá Klus.

„Teď když se navíc ví, že velký doma zle velí, že bráchu ztlouk a nechal zahynout. Proč to po balkonech dále jen tak ševelí, jak mrtvej brouk. Nechceme s tím hnout. Dokud nebude chtít velký naše byty, budem malýmu parťákem skrytým. Dokud nezazvoní u našich dveří, budeme věřit. Ach ano, věřit. Šeří se, již v hašteření ševel přechází. I u nás doma vládne napětí. Jedněm chybí rozum, druhým jasné důkazy, kdo je tu prestupnik a kdo obětí,“ pokračuje ve skladbě.

„Zatím malej drží, třikrát sláva. Zatím ještě nečte Rudý práva. Zatím můžem dělat, co se dá, dá, dá. Třeba probrat souseda... “ končí píseň.

 
Klus je svými nejrůznějšími protestsongy znám, stejně jako svými různými prohlášeními ohledně toho, jaký je občan. „Jsem občan planety Země,“ píše nyní. „Nejsem patriot. Uf. A je to venku. Jsem z Třince, ale lidi z Třince pro mne nejsou víc, než lidi z Kopřivnice nebo z Chebu. Nenadávám v Brně na Pražáky a v Ostravě na Brňáky, abych nabral body,“ zmínil Klus.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 50402 lidí
„Ta naše krásná zemička je tak malá, že mi přijde líto ji rozdělovat ještě na městské státy, losnovce či mažňákovce... Nemám à priori pifku na Poláky, Uganďany ani Mongoly, protože JSEM OBČAN PLANETY ZEMĚ a nevěřím, že ve světě, který už se bez vzájemnosti neobejde, je někdo nad někoho proto, že je odněkud. Svět je tak provázán, a tak v něm závisí jedno na druhém, že vidět v jednom jenom černé a v druhém jenom bílé je ve výsledku slepota. Řešení všech světových problémů je v probouzení vědomí pospolitosti a podpoře spolupráce na všech úrovních a bez hranic. V opačném případě bude řešením oněch problémů masakar, bolest a utrpení,“ dodává.

„To, že si dnes žijeme nejlépe, co kdy člověk žil, a to, že vůbec člověk žije ‚na vrcholu řetězce‘, je díky tomu, že se dokázal spojit a spolupracovat. A ano, vím, že se pravěký tlupy navzájem mydlily, že se ve středověku pořádaly Křížové výpravy; ale věřím, že se stejně jako technologie ve vnějším světě posouvá i naše myšlení, a že mu dochází, jak důležité je soucítění, totiž, že bez něj už nebude mít kdo myslet. JSEM OBČAN PLANETY ZEMĚ a přijímám zodpovědnost za všechno zlo i dobro tohoto světa a jsem připraven mluvit s KÝMKOLI o tom, že nikdo jiný než lidi lidský osud nezmění. Jak sejem, tak sklízíme, nehledě na to, čí je to pole. Je čas namířit k sobě a přestat mířit na sebe,“ zakončil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Vanda Efnerová

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Klus a umělec?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTraper , 06.03.2024 10:14:29
To si z nás snad děláte kozy ne? To blonďatý vemeno by si radji mělo najít pořádnou práci a hlavně se nemontovat do politiky a dávat "knížecí" rady národu. Silně mi připomíná dalšího takového "umělce" co se naučil tři akordy a hraje si na politického komentátora Hutku. Stejně hloupí, stejně leví, stejná netáhla.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Zákaz komunistům, espéďákům, dezolátům pořád. Zákaz Slovákům se vytratil. Proruská scéna dostala z Moskvy notičky. Byli jsme v hospodě Dno pytle

4:44 Zákaz komunistům, espéďákům, dezolátům pořád. Zákaz Slovákům se vytratil. Proruská scéna dostala z Moskvy notičky. Byli jsme v hospodě Dno pytle

„Proruská scéna rozlezlá po Evropě dostala po podpisu podpory americkým Kongresem z Moskvy notičky‚ …