Univerzitu Karlovu povede další čtyři roky rektor Tomáš Zima

20.10.2017 14:33

Staronovým rektorem Univerzity Karlovy v Praze se dnes stal rektor Tomáš Zima. Současný šéf největší a nejstarší univerzity v Česku obhájil svou funkci na následující čtyři roky. Píše o tom server ČeskéNoviny.cz.

Univerzitu Karlovu povede další čtyři roky rektor Tomáš Zima
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rektor UK Tomáš Zima

Zima získal od Akademického senátu Univerzity Karlovy v Praze 51 hlasů z 68 platných. Pro své zvolení potřeboval přitom jen 36 hlasů. Jeho protikandidáta z přírodovědecké fakulty Jana Černého podpořilo 17 hlasujících. 

Ve funkci nyní bude muset Zimu potvrdit prezident, funkční období zahájí v únoru 2018. Zima podle svých slov vnímá 51 hlasů, které získal, jako velmi silnou důvěru pro sebe i pro své nejbližší spolupracovníky. „Abychom pokračovali v tom, co jsme započali,“ pronesl Zima. 

Původní text ZDE

Nejdůležitějším krokem, který Zima v následujícím období vnímá, je snaha o další navyšování rozpočtu vysokých škol. Chce také prohloubit spolupráci s významnými zahraničními partnery, například univerzitou v Ženevě a v Curychu.

Úkolem staronového rektora bude výstavba dvou velkých vědeckých center na Albertově - Biocentra a Globcentra. Obě budovy by se měly začít stavět v roce 2020. 

Zima je dlouhodobým kritikem prezidenta Miloše Zemana, kdy se například v minulých letech odmítal zúčastnit předávání státních vyznamenání na Pražském hradě. Ani letos se pak Zima oslav nezúčastní – bude na zahraniční cestě. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…