Uprchlíci: Vláda Maďarska opět udělala něco, co naštve lídry Evropy

05.04.2016 11:02

Maďarská vláda spustila před konáním referenda o kvótách na přerozdělení uprchlíků informační web, který varuje občany před riziky spojenými s přílivem uprchlíků. Mimo jiné se na webu hovoří o více než 900 no-go zónách, které se údajně nachází po celé Evropě.

Uprchlíci: Vláda Maďarska opět udělala něco, co naštve lídry Evropy
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Zmínky o existenci tzv. no-go zón, tedy oblastí, kterým dominují muslimští přistěhovalci a místní úřady a policie zde nemají situaci plně pod kontrolou, se v posledních měsících objevují v médiích čím dál tím častěji. Kritici tvrdí, že za jejich vznik jsou zodpovědní politici prosazující až příliš liberální přistěhovaleckou politiku. ParlamentníListy.cz informovaly v uplynulých měsících o existenci desítek no-go zón ve Švédsku a Velké Británii. Podobná situace však panuje také ve Francii, Belgii a dalších zemích v západní Evropě.

Maďarská vláda konkrétně hovoří i no-go zónách v Londýně, Paříži, Stockholmu a Berlíně. Všeobecně se předpokládá, že těchto oblastí vzniklo po Evropě velké množství. Není však známo, jak přišli autoři webu na konkrétní číslo devět set. „Kvóty na přerozdělování muslimských migrantů zvyšují riziko výskytu teroristického útoku a zároveň ohrožují kulturu hostitelských národů,“ píše se dále na webu zřízeném vládou Viktora Orbána. Právě maďarský premiér patří od začátku k nejtvrdším kritikům přístupu EU k řešení migrační krize.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Jak uvádí britský deník Daily Mail, na webu jsou také vloženy hodiny ukazující, že každých dvanáct sekund přichází do Evropy jeden migrant z Blízkého východu nebo afrického kontinentu. „Ilegální migranti překračují hranice bez povšimnutí, takže úřady netuší, kdo jsou a jaké mají záměry. Nikdo neví, jestli někteří náhodou nejsou maskovaní teroristé,“ varuje webová stránka a autoři textu dále naznačují, že v Londýně, Paříži, Bruselu a dalších evropských metropolích se stále rostoucí muslimskou menšinou ztrácí úřady kontrolu nad situací.“

Britští politici považují informace maďarské vlády za „přehnané a nepodložené“, nicméně přiznávají, že poznámky o zvýšení rizika terorismu dávají smysl. „Maďarská vláda by neměla uvádět čísla týkající se údajné existence no-go zón ve Velké Británii, když je nemá podložené pádnými důkazy. Souhlasím však s tím, že narůstající počet migrantů může zvýšit riziko případného teroristického útoku,“ cituje britský deník bývalého ministra obrany sira Geralda Howartha. Konzervativní poslanec David Davies dodává, že lze obavy Maďarů vzhledem k jejich boji za zachování vlastního jazyka a zvyklosti v minulosti pochopit.

Jak uvádí Daily Mail, referendum o kvótách na přerozdělování uprchlíků by se mělo v Maďarsku konat letos v září. „Loni v prosinci se Orbánova vláda připojila ke Slovensku a vyslovila proti návrhu Evropské komise právní námitku. Do této chvíle však bylo podle tohoto systému přerozděleno pouze 1100 migrantů. Pokud se maďarští voliči v referendu vysloví proti kvótám, bude to považováno za další políček vůči kontroverznímu plánu EU. V referendu vláda položí voličům konkrétní otázku: ‚Chcete, aby EU povinně přemístila do Maďarska občany nemaďarského původu bez souhlasu maďarského parlamentu?‘“ dodává deník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…