Uprchlíci? Z USA přišlo překvapivé stanovisko

02.09.2015 9:05

Český velvyslanec ve Spojených státech Petr Gandalovič poskytl dnešnímu deníku Právo rozhovor na téma migrace, Islámského státu i předvolební prezidentské kampaně.

Uprchlíci? Z USA přišlo překvapivé stanovisko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gandalovič

Podle Gandaloviče je imigrace žhavým tématem i v USA, a to z toho důvodu, že Státy mají na 11 milionů nelegálních přistěhovalců. „To je obrovský sociální, ale i bezpečnostní problém,“ řekl.

Gandalovič se následně vyjádřil i k boji proti Islámskému státu a podílu Česka na něm. „Už před rokem jsme darovali kurdským pešmergům střelivo, důležitý je i probíhající prodej letadel L-159 Iráku, jehož piloti se už na ně přeškolují v Česku,“ vyzdvihl podíl Česka.

Neopomnělo se ani na smlouvu o obchodním a investičním partnerství mezi Unií a USA. „Udělení pravomoci prezidentovi Kongresem k vyjednání této dohody je samo o sobě velkým úspěchem prezidenta Obamy, protože ústava dává pravomoc přímo Kongresu sjednávat mezinárodní obchodní smlouvy,“ řekl Gandalovič. 

Velvyslanec se také vyjádřil k předvolební kampani, konkrétně k byznysmenovi Donaldu Trumpovi, který se vyšvihl do čela republikánů. „Jeho úspěch je dán tím, že se bez okolků a politické korektnosti vyjadřuje k tématům, která Američany trápí, včetně právě imigrace. Na druhé straně je tato etapa primárek vždycky rušnější, kandidáti se v širokém poli uchazečů zviditelňují,“ uzavřel s tím, že se nedomnívá, že by vyšetřování služebních e-mailů Hillary Clintonové mělo potenciál ohrozit její volební vyhlídky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

4:45 Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

Kauza předzahrádek u restaurací v historickém centru Prahy má další vývoj. Snaha o smírné řešení zma…