Co tak najednou, lidovci. Zemědělský šéf Veleba říká, proč se bojí KDU a mluví o skrytých vazbách

17.12.2013 13:56

ROZHOVOR Senátor a prezident Agrární komory Jan Veleba se nechce smířit s tím, že by do čela Ministerstva zemědělství usedl neodborník z řad KDU-ČSL. Je přesvědčen o tom, že náhle probuzený zájem lidovců o tento rezort souvisí s církevními restitucemi, a pozastavuje se nad tím, že ani předseda či první místopředseda KDU-ČSL neprojevili zájem sejít se s ním jako s představitelem rozhodující části českého zemědělství.

Co tak najednou, lidovci. Zemědělský šéf Veleba říká, proč se bojí KDU a mluví o skrytých vazbách
Foto: hns
Popisek: Senátor, exprezident Agrární komory a předseda SPO Jan Veleba

Anketa

Mají se úředníkům zvýšit platy?

hlasovalo: 4458 lidí

Mohou být za velkým zájmem stran o rezort zemědělství církevní restituce a s nimi spojený masivní přesun státního majetku? Vypadá to, že ČSSD se bojí, že by lidovci mohli být při prověřování dokumentace laxní a vracet církvím i majetek, který do restitucí nespadá. A KDU-ČSL má zase strach, aby ČSSD celý proces záměrně nebrzdila.

Nepochybně to tak je a jinak si to vysvětlit nedovedu. Rozhodně to není zájem o zemědělství. Kdyby to byl zájem o zemědělství, tak by byl projevován dříve. Jsem už dnes pamětník, protože se o agrární politiku zajímám od mládí. Ale musím říct, že érou Josefa Luxe, který byl vynikající ministr zemědělství, ale i politik, skončil zájem KDU-ČSL o zemědělství, a to mohu snadno dokladovat. Když sestavoval vládu Mirek Topolánek, tak jsem osobně coby šéf Agrární komory obcházel špičky lidovců a doslova jsem je prosil, aby si vzali Ministerstvo zemědělství. Konkrétně jsem byl za Petrem Pithartem a byl jsem za Miroslavem Kalouskem, tehdy byli lidovci ještě pokupě. Nestalo se tak. A to, že dnes vykládá pan první místopředseda Jurečka, že paní Roithová udělala v Bruselu hodně práce pro reformu společné zemědělské politiky, zkrátka není pravda. Za celou dobu vystoupila jednou jedinkrát, lze to dokladovat. Prostě zájem o zemědělství tady nebyl, takže odpověď, kterou jsem na začátku řekl, se přímo nabízí.

ParlamentníListy.cz požádaly o reakci na celý tento rozhovor i předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka. Ten odpověděl: "Na takové nesmysly nehodlám reagovat."

1. místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka odpovídá na slova Jana Veleby ZDE

Anketa

Pokud lidovci budou chtít víc křesel, než jim budou "socani" a babišovci ochotni dát,...

hlasovalo: 13557 lidí

Není ta přetahovaná o rezort zemědělství způsobena i odlišným pohledem na to, zda více podporovat zavedené velké podniky, nebo menší rodinné firmy? ČSSD preferuje ty velké, ty malé by zase chtěli podpořit lidovci.

Myslím si, že to tak je. Už jsem mnohokrát řekl, že ani šéfa KDU-ČSL, ani prvního místopředsedu jsem nikdy v životě nepotkal na agrárních akcích v terénu, a že jsem jich sjezdil a absolvoval stovky. Jinými slovy tento politický segment segreguje ve sféře svého vlivu Agrární komoru. I když Agrární komora nejsou jen velcí, jak se podařilo dostat do hlav politiků a médií, v Agrární komoře je například 1700 soukromě hospodařících rolníků. Ale hází se na nás, že obhajujeme jenom ty velké, to tak není. Ze strany současného vedení KDU-ČSL nikdy nebyl zájem s námi komunikovat a vím, že třeba pan Jurečka má velmi blízko k Asociaci soukromého zemědělství, což mu nevyčítám. To je každého věc, ale takhle to zkrátka je.

V pondělním Interview Daniely Drtinové na ČT24 prohlásil poslanec KDU-ČSL Daniel Herman, že lidovci a zemědělství jedno jsou. Měl by se budoucí premiér pan Sobotka ohlížet i na jakýsi historický nárok nejmenšího koaličního partnera na tento rezort?

Tak to není. Pan Herman je dostatečně vzdělán na to, aby věděl, že za první republiky byli rozhodující politickou silou, která se věnovala zemědělství, Antonín Švehla a jeho Agrární strana, nikoli Lidová strana. Takže Švehla a lidovci, to opravdu nejde spojit dohromady, i když politicky to k sobě blízko má. I když má a nemá, protože Švehla proslul tím, že spojil celý venkov pod heslem "Venkov jedna rodina", rozjel pozemkovou reformu, dal půdu bezzemkům a velmi důrazně bojoval proti kartelům a monopolům především v cukrovarnictví. Čili Švehla dělal reálnou politiku a já říkám, že od dob Josefa Luxe KDU-ČSL reálnou politiku směrem k zemědělství zkrátka nedělala. Je to tak.

Agrární komora v pondělí vyzvala, aby se ministrem zemědělství nestal nikdo z lidovců, mezi nimiž nevidí žádného kompetentního kandidáta. Co by podle vás mohla KDU-ČSL v čele rezortu tak zkazit?

Nemáme nic proti lidovcům, ale po letech, která jsme prožili s nekompetentními ministry, tak chceme, aby v čele rezortu stál kompetentní ministr, který rozumí reformě společné zemědělské politiky, kdo u toho byl, když se o to v Bruselu bojovalo. Protože české zemědělství je v situaci, kdy má po dlouhých letech snižování svého rozměru, snižování zaměstnanosti a zvyšování dovozu potravin šanci k obratu. A ta šance se nazývá reforma společné zemědělské politiky, a tu šanci využijeme jedině tehdy, když na Těšnově bude sedět ministr, který u toho byl, který to ovládá, který tomu rozumí, který s tím je spjat.

A už jsem říkal, že jsem ani pana Bělobrádka, ani pana Jurečku nepotkal na jakékoli agrární akci. Takže tam pravděpodobně není žádné sepětí s tou rozhodující částí – nechci se vyvyšovat – českého zemědělství. Mimochodem pan Jurečka také řekl, že nikoho nepovyšuje, že dává na jednu roveň Agrární komoru, Zemědělský svaz a Asociaci soukromého zemědělství. Já bych k tomu podotkl, že Agrární komora je ze zákona a hájí zájmy zhruba 80 procent pracovníků rezortů a pokud se týká asociace, tak když se to propočítá na obdělávanou půdu, tak je to kolem šesti, sedmi procent obdělávané půdy. Už z toho je vidět vztah a selektivní pohled pana Jurečky.

Ale vždyť KDU-ČSL nemusí posadit do křesla ministra ani Pavla Bělobrádka či Mariana Jurečku, ale může jako zdatného odborníka do čela rezortu zemědělství nabídnout i senátora Petra Šilara, tak proč ta výzva proti obsazení postu někým z lidovců?

Nám jde o to, aby tam seděl kompetentní ministr. Když ale KDU-ČSL bude mít ministra zemědělství, což rozhodne Bohuslav Sobotka, tak to nebude Petr Šilar, kterého bych nenazýval neodborníkem, protože ten ví, o co jde. Ale bude to pan Bělobrádek a vrátilo by se to do pozice, kdy v čele ministerstva byl člověk, jehož hlavní kvalifikací je stranická příslušnost. Při vší úctě k panu Bělobrádkovi, nerozumí společné zemědělské politice, to ho neurážím, to je prostě skutečnost. A nemůže tomu ani rozumět.

A teď přichází období, kdy od prvního ledna začíná nabíhat společná zemědělská politika. Příští rok je přechodný rok a za pochodu se bude podle vývoje rozhodovat o konkrétních pravidlech. A nastanou situace pro ministra zemědělství, kdy se v Bruselu bude muset rozhodnout z hodiny na hodinu. A proto potřebujeme, aby tam byl kompetentní ministr zemědělství. To vůbec nemusí být politik. To může být i nestraník, můžu jednoho jmenovat. Bývalý náměstek Petra Bendla Martin Hlaváček. Má zemědělské vzdělání, ale hlavně je špičkový odborník přes společnou zemědělskou politiku.

Diskuse o vedení Ministerstva zemědělství se soustředila už jen na ČSSD a KDU-ČSL, ale své odborníky, jako třeba pana Faltýnka, má i ANO. Souhlasíte s tím, že vést tento rezort někým z hnutí ANO by bylo konfliktem zájmů?

Myslím, že to pan Babiš neudělá, protože tím, že podniká v tomto rezortu, by šlo těžko střet zájmů vyloučit. Ale v souvislosti s hnutím ANO bych chtěl říct, že my zemědělci se cítíme také vítězem předčasných parlamentních voleb. Domnívám se, že většina zemědělců, kteří šli k volbám, i když nikdo nedokáže změřit jaká, volila ČSSD a hnutí ANO. Samozřejmě také KDU-ČSL, ale rozhodně voličský hlas zemědělců kopíroval výsledky voleb. Proto nám vadí, že najednou takhle vehementně někdo chce zemědělství a předtím patnáct let nic. To mě nikdo nepřesvědčí, že ten úmysl je čistý. Notabene KDU-ČSL podle mého názoru může svůj program daleko lépe než přes rezort zemědělství realizovat přes Ministerstvo pro místní rozvoj. To je naprosto nepochybné. A je mi divné, proč o to neusilují.

V čem se liší zájmy zemědělců, které zastupujete Vy jako prezident Agrární komory, od zájmu zemědělců, za něž hodlá bojovat KDU-ČSL?

Podle mého názoru KDU-ČSL, zejména její první místopředseda, mají velmi blízko k Asociaci soukromého zemědělství. Ta je velice agilní agrární nevládní organizace, která v polovině devadesátých let vystoupila z Agrární komory a začala dělat svoji politiku, která směřovala někdy velmi tvrdými metodami proti velkým podnikům. Asociace soukromého zemědělství na svých ročních rokováních mívala v usnesení otevřenou podporu ODS. To se dá dohledat. Když byli u vlády ministři ODS, platí to zejména pro Petra Gandaloviče, málo pro Ivana Fuksu a znovu pro Petra Bendla, nebo zpočátku paní Vicenovou, tak to byla politika zadržování Agrární komory a prosazování Asociace soukromého zemědělství.

Jak se tohle upřednostňování soukromých zemědělců projevovalo?

Třeba pan předseda Stehlík měl hlavní slovo u Petra Bendla a naopak Agrární komora byla zadupávána do země. Nepřeju si žádné konfrontace, ale také si nepřeju návrat těchto dob, kdy jsem se musel doprošovat a kdy byla Agrární komora brána jen naoko a ve skutečnosti to bylo všechno úplně jinak. Ať se to někomu líbí, nebo nelíbí, tak Agrární komora je velká nevládní organizace, a to ze zákona, její členové tvoří rozhodující část českého zemědělství. Já se nevyvyšuju, ale dávat to na jednu úroveň už samo o sobě ukazuje, kam KDU-ČSL v zemědělství směřuje. Do této chvíle mimo Petra Šilara nemám s KDU-ČSL jediný kontakt, nebyl jediný neoficiální rozhovor mezi mnou a Jurečkou, mezi mnou a Bělobrádkem, oni o to prostě nestojí.

Je názor vedení Agrární komory totožný s tím, jak si budoucího ministra zemědělství představuje členská základna?

Zemědělci, jak mám informace, dobře cítí, co znamená dobrý ministr. To vidíme teď na příkladu Miroslava Tomana, mimochodem vyřešilo by se to skvěle, kdyby tam zůstal a byl by zaručen dobrý vývoj českého zemědělství. A tuto šanci si zemědělci nechtějí nechat vzít. To je převažující názor členů Agrární komory, můžu Vám předložit spoustu e-mailů, které jsem do této doby dostal a chodí další. Být panem premiérem nebo předsedou KDU-ČSL, vzal bych to v potaz.

My máme totiž mravně navrch, dlouho jsme nebyli bráni, zemědělství řídili katastrofální neodborníci. Například Petr Gandalovič byl učitel matematiky a jeho první náměstek doktor filosofie. Místa se obsazovala podle stranických knížek. Ale my nejsme pokusní králíci a už toho zkrátka máme plné zuby. Myslíme to tentokrát velmi vážně a budeme to bránit. Protože máme názor, že jsme jako čeští zemědělci ve volbách také vyhráli. Já proti panu Bělobrádkovi absolutně nic nemám, ale on o nás nemá zájem, nikdy ho neměl. Já jsem se s ním setkal jedinkrát v životě při nějakém vínku v Blatničce v Praze. Nikdy jindy. Tak ať si vezmou jiné ministerstvo, ať se domluví, ale myslím si, že v tomto případě jde o církevní restituce, bohužel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…