Uprchlická krize: Jako Evropa jsme prohráli. Bude to teď buď špatné, nebo ještě horší, udeřil v ČT předseda

12.05.2016 10:17

K uprchlické krizi a jejím řešením se v pořadu Události, komentáře ČT24 vyjádřili předseda poslaneckého klubu hnutí Úsvit – Národní koalice Marek Černoch a poslanec za hnutí ANO Bohuslav Chalupa.

Uprchlická krize: Jako Evropa jsme prohráli. Bude to teď buď špatné, nebo ještě horší, udeřil v ČT předseda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Marek Černoch

Chalupa se v úvodu vyjádřil k funkčnosti dohody mezi Evropskou unií a Tureckem. „Byl bych velmi opatrný v tom, zda dohoda účinkuje, nebo ne, neboť jsme stále na začátku jakéhosi dalšího cyklu migrační krize,“ uvedl s tím, že se ukáže, jak bude dohoda s Tureckem fungovat. „Situace není úplně jasná a může nás čekat daleko jiný problém,“ podotkl.

Ing. Bohuslav Chalupa

  • BPP
  • velmi nespokojený občan
  • kontrolní výbor

Anketa

Podporujete Zemanův návrh na zestátnění České televize?

95%
5%
hlasovalo: 18839 lidí

Podle Černocha se díky dohodě posouváme k daleko nebezpečnější věci. „A to je bezvízový styk s Tureckem. Je možné, že v létě tady bude 2,5 milionu lidí, protože jestliže prezident Erdogan řekl, že pokud nebude bezvízový styk, tak začne posílat imigranty do Evropy, bral bych to jako velmi vážné varování,“ dodal Černoch.

Kriticky hovořil i k tomu, že Turecko začalo migrační vlnu zastavovat až ve chvíli, kdy se začaly posílat miliardy eur do země. „Mohlo tu migrační vlnu zastavovat už dříve, ale neudělalo to,“ podotkl. Varoval následně také před tím, že možná horší varianta je, že by ten bezvízový styk opravdu nastal, neboť v zemi je 80milionová muslimská komunita, tisíce radikálů.

„Takže je to svým způsobem prohra tak jako tak a spíše teď budeme vybírat z té horší a méně horší varianty,“ podotkl Černoch. S jeho slovy de facto souhlasil i Chalupa. Podle něj totiž Turci nesplnili všech 72 podmínek a navíc hrozí i bezvízový styk s Ukrajinou, s Kosovem a dalšími státy. „A toho se bojím taky,“ uvedl poslanec hnutí ANO.

Černoch následně zopakoval, že Turecko je pro nás nebezpečnou zemí. „Bereme to jako velké ohrožení Evropské unie,“ podotkl. Evropská unie podle něj měla problém řešit už dávno ochranou vnějších hranic. „Bez těch neustálých dohadů, kdo vlastně za to zodpovídá, kdo ne, aby Frontex fungoval jako cestovní agentura, která vozí vlastně migranty do Evropy. Udělat azylová centra zřízená mimo Evropskou unii, aby se ti lidé nedostávali do Evropy. Takže tenhleten problém se měl řešit jinak, ne bezvízovým stykem s Tureckem,“ dodal Černoch s tím, že je to jen o odvaze a síle osobnosti, jež za Českou republiku bojuje. „My bohužel takového premiéra nemáme,“ zkritizoval poslanec Úsvitu předsedu vlády Bohuslava Sobotku (ČSSD). 

Závěrem Černoch dodal, že strana Úsvit prosazuje referendum. „Ať se vyjádří občané, protože je to jejich země, jejich budoucnost a oni mají právo se vyjádřit,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…