Uprchlíky v Dánsku prý po volbách obchází děs a hrůza. Všichni mají strach z volebního úspěchu lidovců, kteří jsou tam trochu jiní než u nás

20.06.2015 7:31

V dánských parlamentních volbách uspěla Dánská lidová strana (DF), která skončila na druhém místě za socialisty. Pokud bude DF součástí vládní koalice, očekává se zpřísnění přistěhovalecké politiky. Uprchlíci z jednoho komunitního centra v Kodani se již nyní podle reportérů německé stanice Deutsche Welle obávají o svoji budoucnost.

Uprchlíky v Dánsku prý po volbách obchází děs a hrůza. Všichni mají strach z volebního úspěchu lidovců, kteří jsou tam trochu jiní než u nás
Foto: thinkstock.com
Popisek: Uprchlíci z Afriky, ilustrační foto

Opozice již před volbami oznámila, že pokud ve volbách uspěje, přijdeme o finanční podporu. Bez těchto peněz, které nám posílala socialistická vláda, však budeme muset zavřít,“ říká šéf komunitního centra Trampoline House určeného pro azylanty Morten Goll. Centrum zajišťuje pobyt žadatelům o azyl, nabízí kurzy dánštiny a také právní poradenství, jehož cílem je prolomit sociální izolaci cizinců. Blízko hlavní kanceláře hrají dva Syřané kurdského původu ping-pong a neskrývají po vyhlášení volebních výsledků své obavy. „Jsem velmi nervózní, protože pravice nás z nějakého mně neznámého důvodu nemá ráda. Když jsem přišel do Dánska, tak jsem se díky tomuto centru mohl snadněji integrovat do dánské společnosti,“ říká jeden ze Syřanů.

Poté reportéři potkávají Niyo Josepha, který do Dánska přišel z Konga. Na jeho tričku je nápis „Dánové, děkuji vám za podporu“. Společně s několika dalšími uprchlíky Niyo před volbami roznášel v ulicích města letáky a sladkosti voličům. „Chtěli jsme jim ukázat, že se nás nemusí obávat. My si opravdu vážíme jejich pomoci,“ vysvětluje Niyo, který čekal na rozhodnutí o udělení azylu téměř dva roky. Za tuto dobu si prošel čtyřmi podobnými zařízeními určenými pro azylanty. „Život v těchto centrech je těžký. Člověk je stále vystresovaný, protože neví, co s ním bude. Navíc nemá možnost se potkávat s Dány a cítí se velmi izolovaný,“ uvádí Niyo, pro něhož a mnoho dalších jeho kolegů představovalo komunitní centrum Trampoline House světlo na konci tunelu.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Naším cílem je prolomit bariéru dlouhé izolace, která u žadatelů o azyl často vede k depresi, hněvu či naopak apatii. Většina z těch lidí ve svých zemích nezažila žádný sociální systém. Nemají ani tušení, jak vypadá skutečný blahobyt. Chtějí pouze demokracii a respekt k jejich lidskému životu. Pravice však vždy jen vykřikuje, že tito lidé přicházejí utrácet naše peníze,“ stěžuje si Goll. Jak uvádí Deutsche Welle, opoziční strany Venstre bývalého premiéra Rasmussena a Dánská lidová strana před volbami slibovaly, že v případě úspěchu ve volbách sníží podporu pro uprchlíky, aby je tím donutili být aktivnější při hledání práce. Podle Golla pravice záměrně avizuje podobné kroky, aby poté mohla ukazovat prstem na azylanty a obviňovat je z toho, že nic nedělají.

Zdaleka největším kritikem současné přistěhovalecké politiky Dánska je Dánská lidová strana. Její představitelé se před volbami nechali opakovaně slyšet, že chtějí lidi posílat zpět do uprchlických táborů do zemí sousedících s jejich mateřskou zemí. „Mám velký strach, že mě pošlou domů. Pokud se tak stane, tak mě tam zcela jistě zabijí,“ obává se Niyo z Konga. Vedoucí komunitního centra pro azylanty Morten Goll se však dle svých slov nehodlá vzdát bez boje. „Půjdu a budu s nimi mluvit. Doufejme, že změní svůj názor a budou nám i nadále poskytovat finanční podporu. Dánsko potřebuje více podobných center pro azylanty, jako je to naše. Můžeme vysvětlovat Dánům, že uprchlíci nepředstavují žádný problém a pomoci uprchlíkům stát se nedílnou součástí naší společnosti,“ říká odhodlaně Goll.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…