Úřady práce naberou 600 nových pracovníků

14.07.2014 20:38

Úřady práce letos posílí 600 nových pracovníků, kteří se zaměří na sociální práci a na kontrolu dávek, což úředníci teď nestíhají. Rozhodla o tom v pondělí vláda, novinářům to řekla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová (ČSSD). Její ministerstvo původně chtělo dvojnásobné navýšení s tím, že by polovina nastoupila letos a druhá od ledna příštího roku.

Úřady práce naberou 600 nových pracovníků
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Na úřadech práce mají napilno

Podle materiálu pro vládu prověřování z počátku letošního roku ukázalo, že až polovina informací a podkladů od klientů nesouhlasila. To vede ke zneužívání peněz od státu, uvedli autoři. Podle nich úřad práce dostává také stále víc účelových žádostí o příspěvky na bydlení. Efektivnější kontrola by tak prý pomohla státu výrazně ušetřit. Vyplácených dávek totiž přibývá a výdaje výrazně rostou. Sociální práci a inspekci ale úřady práce nestíhají.

"S náborem se začne okamžitě, úřady práce jsou připraveny," řekla ministryně.

Úřady práce se začaly měnit za Drábka. Přibyla agenda a vyplácení dávek

Strukturu úřadů práce změnila reforma exministra Jaromíra Drábka (TOP 09). V dubnu 2011 vznikl "superúřad práce" s krajskými pobočkami a kontaktními místy po republice. V lednu 2012 se úředníci přestali věnovat jen problematice zaměstnanosti, ale převzali i část agendy od radnic a začali vyplácet dávky. Získali také nový počítačový systém, který působil potíže. Letos na přelomu roku se navíc museli kvůli pochybením při výběru dodavatele vrátit zas ke staronovým programům.

V roce 2011 měl úřad práce podle podkladů pro vládu přes 8100 zaměstnanců. Od roku 2012 zaměstnával už jen 6200 lidí, s částí dávkové agendy převzal ale i 1950 úředníků od radnic. Jenže tam se problematice předtím věnovalo 3600 pracovníků. Chybělo tak 1650 sil, a to hlavně inspektoři a sociální pracovníci. Ti by se měli zaměřit na pomoc lidem v tísni a také ověřovat, zda mají klienti na podporu od státu i po čase nárok. Úředníci stihnou nyní zkontrolovat jen zlomek příjemců dávek. Přetíženost, problémy a stres přispívají ke konfliktům, větší nemocnosti i k fluktuaci pracovníků, uvedlo ministerstvo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…