Úřady práce sklízejí kritiku za zpožďování dávek. Jurečka k tomu vystoupí

22.05.2023 6:30

O aktuální situaci v úřadech práce budou dnes informovat ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) a pověřený šéf úřadu Karel Trpkoš.

Úřady práce sklízejí kritiku za zpožďování dávek. Jurečka k tomu vystoupí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Podrobněji chtějí přiblížit nynější stav vyřizování dávek. Představit se chystají také vizi, jaké by mělo být další směřování instituce s postupující digitalizací i plánovanými úsporami.

Úřady práce sklízejí dlouhodobě kritiku za zpožďování dávek. Od loňska ale čelí náporu žadatelů a přibyla jim také nová agenda. Pracovníci a odbory si stěžují na zahlcení, fluktuaci, zastaralé vybavení i podobu digitalizace. O situaci několikrát jednal sněmovní sociální výbor. Vyzval ministra k rychlému řešení. Začátkem května se na úřady práce zaměřila i rada vlády pro lidská práva. Doporučila personální posílení, zlepšení odměňování úředníků i zjednodušení systému dávek.

Jurečka před nedávnem poslancům sněmovního sociálního výboru řekl, že se od března měnila organizace práce a agenda se z přetížených míst přesouvala do volných pracovišť. Přijímají se další síly. Doplácejí se vyšší rizikové příplatky. Část úředníků se má převést v platové tabulce do vyšší třídy, zvedne se jim tak základ výdělku. Ministerstvo uvedlo, že klesá podíl případů, které se nestihly vyřídit v termínu. Tři čtvrtiny žádostí o příspěvek na bydlení úřady teď zpracovaly v zákonné lhůtě, před rokem to bylo 58 procent. U přídavku na děti stihly vyřídit před rokem 66 procent žádostí včas, teď 81 procent.

Jurečka v polovině února odvolal generálního ředitele úřadu práce Viktora Najmona. Řízením pověřil šéfa ministerské sekce informačních technologií Trpkoše. Ten před nedávnem uvedl, že digitalizace při zpracovávání dávek postupuje a chystá se také náborová kampaň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pane Jurečko, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka 59 , 22.05.2023 12:27:34
vám a vašim soukmenovcům platy chodí? Tak proč ne důchodcům.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…