Úřady se připravují na nejhorší. Od prvního ledna vracejí majetek církvím

06.12.2012 11:10

Úředníky čekají krušné časy. Od ledna budou totiž pracovníci pozemkového fondu, katastrálních úřadů, Lesů ČR a pozemkových úřadů vracet církevní majetek v hodnotě 75 miliard korun.

Úřady se připravují na nejhorší. Od prvního ledna vracejí majetek církvím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sloup s boží symbolikou

Úřady nechtěly ponechat nic náhodě a začaly své lidi školit už v listopadu, informuje čtvrteční Právo. Ti budou muset zvládnout nápor desetitisíců žádostí o navrácení majetku, které jim hodlají církve předložit. Proto byly také zahájeny speciální semináře, které mají úředníky připravit na všechny důležité kroky a seznámit je s aplikací, která jim má při navracení majetku pomoci. Za speciálním programem, který se dnes na půdě zeměměřičkého a katastrálního úřadu představí zástupcům všech zúčastněných institucí, stojí katastrální úřad.

Jeho vývoj trval skoro rok. Mapy z roku 1948 jsou totiž vedené jinak než ty dnešní a to by mohlo způsobit zmatek. „Původní majetek může být proto veden pod čísly různých pozemků, na nichž část je církevní a čás není. A my to blokujeme jako celek," vysvětluje postup Právu náměstek ředitele Pozemkového fondu Petr Šťovíček. Církev získá zpět skoro všechny lesy, o které žádala, tedy 150 tisíc hektarů. Půdy je sice zablokováno 49 tisíc hektarů, očekává se ale, že se nakonec církvím vydá okolo třiceti tisíc hektarů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…