Urban bude vysvětlovat, proč to udělal, hrozí spolustraníkovi Sobotka

24.07.2014 21:05

Premiér a lídr ČSSD Bohuslav Sobotka ve čtvrtek při návštěvě Zdic znovu zkritizoval pozměňovací návrh Milana Urbana k novele zákona o spotřebních daních, který sociálnědemokratický poslanec předložil ve středu ve sněmovně. Kamenem úrazu je to, že návrh byl přijat navzdory odporu vládní koalice. Urban se hájí tím, že stejný návrh v minulosti podporovala řada sociálních demokratů, včetně premiéra Sobotky.

Urban bude vysvětlovat, proč to udělal, hrozí spolustraníkovi Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pokračovala schůze poslanecké sněmovny. O přestávce mezi dopoledním a odpoledním jednáním se sešla vláda

Vládní koalice chtěla na středeční schůzi Poslanecké sněmovny v rámci novely zákona o spotřebních daních prosadit takzvanou zelenou naftu pro zemědělce. Díky opozici a sedmnácti hlasům sociálních demokratů nicméně prošel i Urbanův pozměňovací návrh, který snižuje spotřební daně u nafty o 2,50 Kč/litr a u benzinu o 1,50 Kč/litr. O novele se však bude hlasovat znovu v pátek. Umožnila to sněmovnou přijatá námitka poslance za ČSSD Ladislava Štincla, který své hlasování zpochybnil.

Urbanův krok rozčílil špičky vládní koalice včetně šéfa sociální demokracie Bohuslava Sobotky. „Myslím, že předložení pozměňovacího návrhu, který připravuje státní rozpočet o 15 miliard korun, byla velká chyba ze strany poslance Urbana. A myslím si, že by tu věc měl na půdě sociální demokracie vysvětlit, protože takovýmto způsobem by odpovědný poslanec sociální demokracie postupovat neměl," nechal se slyšet Sobotka při své dnešní návštěvě Zdic. Urban podle něj navíc ohrozil financování řady důležitých věcí, které ČSSD prosadila do státního rozpočtu na příští rok.

Takový návrh už tu byl

Pranýřovaný poslanec argumentuje tím, že stejný návrh již sociální demokraté v minulosti několikrát podali. „Pozměňovací návrh je úplně stejný jako již dvakrát předložená novela spotřební daně v posledních třech letech, pod kterou byla podepsána kromě Sobotky většina významných představitelů ČSSD včetně Romana Sklenáka, Jana Hamáčka a Lubomíra Zaorálka. Podával jsem ho s vědomím předsedy,“ citoval poslance server Echo24.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…