Úředníci si odvolání proti maturitám přehazují jako míček

21.07.2012 13:04

Úřad ombudsmana radí studentům, kteří neuspěli s žádostí o přezkoumání výsledku maturity, aby se obrátili na správní soud. Úředníci ale tvrdí, že odvolání není správní řízení. O situaci píše deník Právo.

Úředníci si odvolání proti maturitám přehazují jako míček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová tvrdí, že v mnoha případech mohli vytížení úřadníci udělat chybu. Rozhodnutím správního soudu by se tak odvolací řízení vrátilo na začátek. Prý také není možné, aby student nebyl informován o tom, že se může seznámit s podklady pro rozhodnutí, jak je běžné ve správním řízení, popisuje Právo.

Úřady se řídily jenom stanoviskem Cermatu

Krajské úřady byly po skončení státních maturit zahlceny žádostmi o přezkoumání zejména kvůli slohům. Objektivita jejich hodnocení totiž byla zpochybněna. Z osmi tisíc maturantů uspělo s odvoláním 600.

Úřady měly posílat odvolání do Centra pro přípravu maturit (CERMAT), které pak vydávalo doporučení, zda mají kraje odvolání vyhovět nebo ne. Bylo to ovšem jediné stanovisko, kterým se úřady řídily.

„Kraje se musí zabývat všemi námitkami, musí si samy udělat úsudek o tom, co je obsahem rozhodnutí, zda je věcně správné. Nelze jen odkázat na to, že Cermat stanovil něco nějakým posudkem,“ vysvětlila Seitlová podle deníku Právo.

Seitlová míní, že může docházet k pochybením kvůli zahlcení úředníků. Ti musí pod tlakem vyřešit množství podání. „Nicméně právo na spravedlivý proces je právem každého a musí být splněno,“ uzavřela Seitlová.

Seitlová se mýlí. Nejedná se o správní řízení a všechno probíhalo, jak mělo

Úředníci ovšem nepochybují o své práci. Na pražském odboru školství, kde se sešlo nejvíce žádostí o přezkum, jsou si prý stoprocentně jisti, že vše řešili standardně. Magistrát Právu sdělil, že se nejdříve prostudovaly dostupné materiály spolu se stanoviskem Cermatu a každý případ projednávala tříčlenná komise.

Někteří úředníci dokonce tvrdí, že se Seitlová mýlí ve své teorii o srávním řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …