Útoky na mou manželku jsem zhnusen, prohlásil Schwarzenberg v rádiu

21.01.2013 18:37

Hostem Impulsů Václava Moravce byl v pondělí prezidentský kandidát a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Odsoudil podpásové útoky z předvolební kampaně, vyjádřil se také třeba k Janu Fischerovi nebo kauze Martina Dejdara a Jiřího Stránského kvůli podpoře Miloše Zemana.

Útoky na mou manželku jsem zhnusen, prohlásil Schwarzenberg v rádiu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kdo bude nakonec prezidentem České republiky, Miloš Zeman nebo Karel Schwarzenberg ?

„Postupně se objevily různé pomluvy, lži a podobné věci. Ale nechci se tím příliš zabývat,“ uvedl Schwarzenberg. „Já jsem toho názoru, že když člověk vstoupí do žumpy, smrdí taktéž. Mě to nebaví,“ doplnil. Podle prezidentského kandidáta je jasné, že Zeman je propojen s Václavem Klausem.

Stránský je hrdina a ujely mu nervy

Do boje se zapojila celá Klausova rodina, včetně první dámy. Ta prý nechce, aby její nástupkyně neuměla česky. „Při tom trochu zapomněla, že paní Charlotta Masaryková také nemluvila česky, pouze anglicky,“ připomněl Schwarzenberg. „Pan prezident dlouhodobě naznačuje, že mě nesnáší. Ale že se tak plně do toho jako hlava státu zapojí, to je trochu překvapivé,“ přiznal.

„Jiří Stránský je hrdina. Že i jemu někdy ujedou nervy, je pochopitelné, také je mu už přes osmdesát,“ vyjádřil se Schwarzenberg ke kauze, kdy scenárista Stránský odsoudil herce Martina Dejdara kvůli podpoře Zemana. Kníže ale naopak ocenil, že někdo projevuje svůj politický názor, i když je to podpora protikandidáta.

S minulostí jsme se stále nevyrovnali

Šéf odborů Jaroslav Zavadil Zemana také podpořil. „Je mi líto, že pan Zavadil se proti mě tak prudce postavil,“  řekl Schwarzenberg. Odmítl, že by pro něj bylo lepší, kdyby dříve odešel z vlády. „Já bych to považoval za směšné a podbízivé. Nestranným prezidentem budu na každý pád,“ slíbil.

Zemana dnes podpořil i Jan Fischer. „Pan Fischer uvěřil, že ty plakáty, které ho zobrazovaly v uniformě lidových milicí, byly s mou podporou,“ uvedl Schwarzenberg. Mluvili o tom ale spolu a kníže expremiéra ujistil, že tomu tak není. „Jan Fischer bohužel podpořil údržbu místo změny,“ dodal. Fischerova podpora Zemanovi ale prý překvapením není.

Schwarzenberg se vyjádřil ke svým dřívějším výrokům o Benešových dekretech. „V té poválečné době, kdy bylo veliké pobouření nacistickými zločiny, se všechno posuzovalo jinak,“ vysvětlil Schwarzenberg. „Stále jsme se ještě nenaučili vyrovnávat s vlastní minulostí. Žádný národ kromě Islanďanů a Holanďanů neprošel 20. stoletím bez viny,“ doplnil. Rozhodně popřel, že by zpochybňoval český právní řád. „To je naprostá blbost,“ uvedl.

„O špíně nerad mluvím,“ nechtěl se Schwarzenberg příliš vyjadřovat k otázce, co je na kampani nejhorší. Nejvíce mu vadí útoky na manželku Therese. „To mi vadí opravdu nejvíc. Když na mě útočí, to je mi jedno,“ řekl. „Zaútočili na moji ženu, která je i bez toho těžce postižená. To není hezké, je to podpásové a z toho jsem byl zhnusen,“ prohlásil upřímně kandidát na prezidenta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …