Už je ruka v rukávu, potvrdil nám ministr. „Vypěstovaný“ Hamáček se dohodl s Babišem. Teď už jen ten sjezd ČSSD...

04.02.2018 15:35

Jeden ze členů kabinetu Andreje Babiše ParlamentnímListům.cz potvrdil, že v případě zvolení Jana Hamáčka předsedou sociální demokracie nastane překotný zvrat. Sociální demokracie si s ANO plácne a Hamáčka čeká účast ve vládě. Řeči o předčasných volbách z úst Andreje Babiše jsou tak podle všeho jen kouřovou clonou, za kterou se odehrává to pravé politické divadlo.

Už je ruka v rukávu, potvrdil nám ministr. „Vypěstovaný“ Hamáček se dohodl s Babišem. Teď už jen ten sjezd ČSSD...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček a Pavel Bělobrádek

Jedním z kandidátů na post předsedy ČSSD je někdejší šéf Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. Ten v rozhovoru pro server iDNES.cz nastínil svou představu, jakými cestami by se sociální demokracie mohla ubírat dál. Může se ukázat, že jít do vlády s Babišem je prý tím nejméně špatným řešením ze všech mizerných, která se nabízejí. Zdůraznil také, že by rád udržoval korektní vztahy s prezidentem Zemanem. Měli by se k sobě chovat jako dva profesionálové.

Už z toho, že Hamáček takto promluvil v médiu, které je s Andrejem Babišem úzce srostlé, vypovídá o rozložení karet. O tom ostatně ParlamentníListy.cz v minulosti opakovaně psaly. Jak se Babiš nemá rád s exministrem vnitra Chovancem, k Hamáčkovi cítí jistou přízeň. Alespoň v prostředí hnutí ANO se o něm nevyjadřuje negativně.

„Dohoda je jednoduchá. ČSSD půjde za hnutím ANO, Jan Hamáček vystřídá na obraně Karlu Šlechtovou. O jiném postu se doposud nemluvilo,“ potvrdil exkluzivně jeden z ministrů premiéra Babiše. Cesta k vítězství v ČSSD ovšem pro Jana Hamáčka, který byl v minulosti stínovým ministrem obrany sociální demokracie, nebude snadná. V cestě mu stojí nejen Milan Chovanec a Jiří Zimola, ale i řada regionů, které nechtějí, aby takto výrazně posílil pražský region. Ten totiž za Hamáčkem nově stojí.

„Stát se může cokoli, premiér se určitě dohodne taky s panem Chovancem, ale přecie jenom mu to s kolegou Hamáčkem vychází líp, ten vztah je vyloženě profesionální, zatímco Chovanec u pana Babiše vyvolává emoce, což asi nemusím více rozebírat,“ dodal jeden z ministrů.

Pokud Jan Hamáček zvítězí v souboji o nejvyšší stranický post, nebude to mít snadné. „Jsem zvědav, s čím přijede na hradecký sjezd. Doufám, že jeho projev bude obsahovat dva elementy. Jaká je jeho představa působení ve druhém mandátu na Hradě a jaká je jeho představa vztahu mezi ním a sociální demokracií,“ poznamenal ke vztahu s prezidentem Zemanem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Účtenka a video z McDonald's v Polsku. „Proč? Proč? Proč?“

11:05 Účtenka a video z McDonald's v Polsku. „Proč? Proč? Proč?“

Ani pokud jde o fast food, není situace v ČR a v okolních státech stejná. McDonald's platí za meziná…