Už nebudeme mezi zeměmi třetího světa, jásal ministr Pelikán. Přísnější stíhání terorismu nás prý uchrání před velmi potupnou nálepkou

27.07.2016 22:41

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) a předseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost František Bublan (nestr. za ČSSD) popsali ve středečních Událostech, komentářích České televize, jak si vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL pod vedením sociálního demokrata Bohuslava Sobotky představuje boj s terorismem. Pelikán prozradil, že nechybělo mnoho a mohli jsme jako Česká republika dostat velmi nelichotivou nálepku.

Už nebudeme mezi zeměmi třetího světa, jásal ministr Pelikán. Přísnější stíhání terorismu nás prý uchrání před velmi potupnou nálepkou
Foto: youtube.com
Popisek: Teroristický útok ve francouzském Nice

Vláda hodlá posílit ochranu hranice s Německem pro případ, že by se do České republiky pokoušeli proniknout uprchlíci, kteří budou Spolkovou republikou odmítnuti v azylovém řízení. Kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) chce také ochránit tzv měkké cíle, jako jsou sportoviště, školy či nejrůznější hudební akce. Bude to stačit?

Podle Bublana jde zatím o preventivní opatření pro případ, že se odmítnutí žadatelé o azyl v Německu budou chtít volně pohybovat v Česku. Podle senátora to není příliš pravděpodobné, protože v Česku nemáme nijak silnou muslimskou komunitu, kde by se uprchlíci mohli skrýt, ale musíme být připraveni na všechny možnosti. Česká republika v tomto podle senátora nezaspala, ale máslo na hlavě tady má podle jeho názoru EU jako celek. Unie si měla lépe chránit vnější hranici a když už jsou nějací uprchlíci na starém kontinentě. musí jednotlivé státy lépe spolupracovat.

„Tady bychom měli postupovat trochu jednotně. Nestačí říct: Tak my vás tady nechceme a běžte si kam chcete. To není moc solidární,“ varoval Bublan, bývalý ministr vnitra.

Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury

Následně vyjádřil obavu, že dnes už nedokážeme ochránit celou hranici České republiky, jak jsme to uměli za totalitního režimu. Aniž by se chtěl senátor vracet do komunistických dob, uznává, že toto může být v čase ohrožení problém. „To se obávám, že už to umět nebudeme a navíc na to nebudeme mít dost sil a prostředků. Je spousta míst, která nejsou hlídáná, existuje např. řada cyklostezek mezi jednotlivými zeměmi a uhlídat je nebude snadné, ale já se nedomnívám, že by tady hrozilo nějaké větší nebezpečí.“

Bublan doporučuje spíše dát uprchlíkům jasnou představu, co se s nimi stane, jestliže bude zamítnuta jejich žádost o azyl. Takováto vize tu prý zatím chybí a to je problém.

Ministr spravedlnosti Pelikán doplnil, že s čistým svědomím předkládá zákon, na základě něhož bude možné stíhat propagaci či financování terorismu. Člen vlády se v této souvislosti nebojí zneužití zákona, jehož návrh schválila česká vláda. Česku podle Pelikána tyto zákony hodně chyběly. Hrozivě to prý s námi vypadalo např. v oblasti legislativy potírající financování terorismu. „Česko se kvůli tomu dostalo do dost obtížné pozice. Byli jsme ostře sledovaní ve skupině spolu se zeměmi třetího světa a jsem rád, že se tento obraz částečně podařilo napravit. Už jsme byli zařazeni v mechanismu poslední výstrahy před tím, než tuto nálepku dostaneme,“ upozornil Pelikán. Nechybělo tedy mnoho a mohli jsme být označeni za zemi, ve které lze snadno skrýt financování terorismu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …