V ČSSD padlo slovo „revoluce“. Možná bude veselo

31.01.2017 8:14

10. březen. Den, kdy Miloš Zeman oznámí, zda bude znovu kandidovat na prezidenta. A také den, kdy se v Brně uskuteční volební sjezd ČSSD. A že je situace skutečně napjatá, popisuje dnešní deník Právo.

V ČSSD padlo slovo „revoluce“. Možná bude veselo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Jiří Zimola

Jihočeská ČSSD pod vedením hejtmana Jiřího Zimoly, který je dlouhodobým kritikem premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), se totiž rozhodla šéfa strany nepodpořit. Bohuslav Sobotka tak Zimolovi vzkázal, ať nechá těch šarvátek. A obul se i do Jeronýma Tejce, jehož jihočeská ČSSD nominovala místo ministra vnitra Milana Chovance na post prvního místopředsedy. Podle Sobotkových slov Zimola s Tejcem pomáhají politické konkurenci. „Na rozdíl od nich chci, aby ČSSD volby vyhrála. Proto musí skončit tyhle jejich hloupé vnitřní šarvátky a musíme bojovat o každého voliče,“ řekl Sobotka. „Rozhodnutí jihočeské konference respektuji a vážím si všech, kdo mi tam navzdory proběhlé masáži dali svůj hlas,“ zmínil též.

Rozčilen nebyl sám. Postavil se za něj například předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. „Očekával bych, že pokud nechtějí podporovat současného předsedu, přijdou s alternativou, což se nestalo,“ řekl s tím, že by bylo fér vědět, koho si jihočeská sociální demokracie přeje na pozici lídra. Stejně tak hovořil i Chovanec či bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek.

„Co jste si dnes dokázali? Když řeknete A, musíte mít koule říct i B, ale to jsem (nejen) dnes neslyšel. Já se B. Sobotkovi dvakrát postavil a dvakrát (podrazem vlastních údajných spojenců) prohrál,“ podotkl na svém facebookovém profilu. Podle něj Jihočeši rozjíždí něco, co nejsou schopni ukočírovat.

„Jsem přesvědčen, že ani kritizující spolustraníci nezpochybňují právo delegátů jihočeské konference vyjádřit se k nominaci kohokoliv do vedení ČSSD,“ napsal následně v reakci Zimola.

Ústecký poslanec Jaroslav Foldyna pak napjatě očekává samotný sjezd, kde se podle něj může stát cokoliv. „Atmosféra bude podle situace, ve které se budeme nacházet. Francouzská revoluce také začala řešit věci, až když se děly,“ sdělil Foldyna. 

Zimola: Je vtipné, že zrovna v Právu...

Jiří Zimola se nakonec vyjádřil nejen v samotném článku, ale i v reakci na něj na Facebooku. Napsal doslova: „Je smutné, když tato slova vyřkne předseda strany s ambicí sjednocovat. Je vtipné, když je vyřkne pro Právo, které celý týden před konferencí masírovalo delegáty proti mně. V zájmu ČSSD věřím, že pan předseda předloží důkazy o tom, kdo a koho masíroval.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…