V ČSSD pokračuje spor mezi Sobotkou a Haškem

28.10.2013 20:20

V ČSSD i dnes pokračoval otevřený spor mezi předsedou Bohuslavem Sobotkou a prvním místopředsedou Michalem Haškem. I když Sobotku předsednictvo strany vyloučilo v neděli z vyjednávacího týmu, Sobotka dnes oznámil, že chce z titulu předsedy vést vlastní jednání o sestavení vlády. Na podporu Sobotky, kterého v neděli předsednictvo vyzvalo kvůli nízkému volebnímu výsledku k rezignaci, se v podvečer sešla v Praze asi tisícovka jeho příznivců.

V ČSSD pokračuje spor mezi Sobotkou a Haškem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek s Bohuslavem Sobotkou

Sobotka i Hašek si dnes vyměňovali prohlášení přes média. Předseda ČSSD dopoledne v zaslaném prohlášení označil výzvu k rezignaci za pokus o puč a mocenské převzetí strany. Hašek i někdejší šéf poslanců této strany Jeroným Tejc Sobotkovo vyjádření odmítli, podle nich se jednalo o rozhodnutí demokraticky zvoleného vedení strany.

Hašek žádá co nejrychlejší svolání stranického ústředního výkonného výboru (ÚVV), o termínu by mělo v pátek rozhodnout politické grémium strany. ÚVV má pravomoc Sobotku odvolat. Mimořádný sjezd ČSSD by se podle Haška měl uskutečnit hned po dokončení jednání o vládě, z kterého byl ale Sobotka vyšachován.

Sobotka tvrdí, že je připraven na sjezdu v březnu příštího roku vyvodit politickou odpovědnost. Své funkce by tam podle něj měli dát k dispozici všichni členové vedení ČSSD. Respektoval by i odvolání ústředním výkonným výborem strany, sám ale rezignovat nechce. Podporu dnes Sobotkovi vyjádřilo několik předních politiků ČSSD i odborový předák Jaroslav Zavadil. 

Bělobrádek chce jednat o situaci v ČSSD

Kvůli situaci v ČSSD se s Haškem a Sobotkou chce sejít předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Setkání by mělo být ještě před tím, než začnou vyjednávání o případné vládě. Podle Bělobrádka je situace v ČSSD nepřehledná.

Na Bělobrádka i šéfa hnutí ANO Andreje Babiše se už kvůli vyjednávání o vládě obrátil Hašek. Podle Babiše se ale hnutí rozhodne až ve středu, s kým bude jednat.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Haškovi se nelíbí, že by chtěl Sobotka z titulu předsedy vést vlastní vyjednávání. Podle Haška setrvání Sobotky ve funkci sociální demokracii rozkládá a poškozuje.

Sobotka se dnes pustil také do prezidenta Miloše Zemana. Podle Sobotky by hlava státu neměla do vnitřních poměrů v ČSSD zasahovat. Za skandální Sobotka označil to, že byl vyzván k rezignaci poté, co se jeho spolustraníci se Zemanem sešli. Na protest odmítl účast na dnešním předávání státních vyznamenání na Hradě.

Zemanova domácí zabíjačka

Střet v ČSSD vyvolal pozornost i v Evropském parlamentu. Podle Hannese Swobody, který stojí v čele frakce sociálních demokratů v EP, je k sestavení vlády v Česku nezbytná jednota ČSSD, vítěze parlamentních voleb.

Na situaci v ČSSD reagovali i zástupci ODS a TOP 09. Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová uvedla, že sociální demokracie obelhávala veřejnost tvrzením o své jednotě a připravenosti vládnout. Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska ČSSD místo aby se věnovala ustavení silní vlády, provedla podle něho "domácí zabíjačku".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…