V ČT se sešli komunista Skála, lidovec Jurečka a sociální demokrat Onderka. Takhle to dopadlo

31.10.2017 23:02

První místopředseda lidovců Marian Jurečka, místopředseda komunistů pro ideologickou práci Josef Skála a nově zvolený poslanec ČSSD Roman Onderka v úterních Událostech, komentářích České televize debatovali o tom, proč tradiční strany dopadly ve volbách tak špatně.

V ČT se sešli komunista Skála, lidovec Jurečka a sociální demokrat Onderka. Takhle to dopadlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda ÚV KSČM Josef Skála

Podle Jurečky není tak úplně v pořádku, když prezident republiky Miloš Zeman už dopředu říká, že vítězi voleb Andreji Babišovi (ANO) dá dva pokusy na sestavení vlády. Lidovecký politik připomněl, že v minulosti bývalo zvykem, že sněmovna věděla alespoň přibližně, kdo bude vládnout, a podle toho se poté rozdělovaly pozice ve sněmovně.

Onderka mu dal za pravdu. „Mě osobně trošku mrzí, že pan prezident Zeman porušil tu dosavadní zvyklost a nepožaduje po vítězi voleb 101 podpisů, čímž se odkrývaly karty,“ podotkl sociální demokrat z Brna.

Skála oponoval, že voliči rozdali karty tak, že stejně nikdo jiný nemůže sestavovat vládu. Ono zablokování sněmovny, které dnes navrhl Miroslav Kalousek, je dobré jen pro Miroslava Kalouska. „Je to show pro pana Kalouska, ale není to dobré pro republiku,“ vyjádřil svůj názor Skála.

Poté se hosté shodli na tom, že tradiční strany, jako jsou sociální demokraté, lidovci a komunisté, zaspali v prezentaci svých názorů. „Slabinou levice je to, že se nechala vtlačit do pozice typu: konec levné práce. Ale už nebylo řečeno, jak se k tomu konci levné práce dobrat,“ rýpl si do volebního hesla ČSSD.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Lidovec Jurečka doplnil, že všechny zavedené strany budou muset odvést víc práce. Onderka mu dal za pravdu. „My máme najít komunikační cestu, jak lidem vysvětlit, že my nejsme ti, kdo jenom slibuje, ale jsme ti, kdo si stojí za svými názory,“ uvedl Onderka. Sociální demokraté musejí podle bývalého brněnského primátora lépe uchopit jednotlivá témata a vyvolat v lidech emoce. V těchto volbách ČSSD bohužel nenašla žádné chytlavé téma, které by vhodně prezentovala.

Komunista Skála dodal, že levice musí popsat, kde jsou kořeny dnešních problémů, a pak nabídnout řešení problémů, které přesahuje rámec umírněných stran. Takový by měl být postup komunistů v budoucnu, naznačil Skála.

Jurečka přidal ještě jednu radu. „Já celé čtyři roky komunikuji na Facebooku a zveřejnil jsem své telefonní číslo, takže já mám tu zpětnou vazbu od voličů rychlou,“ řekl končící ministr zemědělství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…