V Česku existují sítě, které se udrží za jakékoliv vlády

18.08.2012 20:57

Základem úspěšné politicko-ekonomické sítě jsou nenápadní lidé, které veřejnost nezná. Síť složená z takových lidí je úspěšná, efektivní a trvanlivá. Mezi takové lidi patří třeba pražský zastupitel za TOP 09 Jiří Nouza, který je také předsedou dozorčí rady dopravního podniku. On se podle analytičky Lidových novin Lenky Zlámalové postaral o odvolání šéfa pražského dopravního podniku Vladimíra Licha.

V Česku existují sítě, které se udrží za jakékoliv vlády
Foto: hns
Popisek: Obálka s penězi

Šéf dopravního podniku si totiž dovolil podat trestní oznámní na bývalé vedení firmy kvůli podezřelé zakázce na SMS jízdenku. Podílela se na tom firma Crowsnet, kde vlastní akcie jistý Pavel Kopačka. Ten je společníkem Jiřího Nouzy ve firma A. I. S. A. Food. Protikorupční policie pod dozorem vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové teď hledá v kancelářích DPP důkazy k této zakázce.

Nouza zodpovídal za zakázku na mýtné brány od společnosti Kapsch

Nouza odmítá, že by se na zakázce nějak podílel. Prý se s Kopačkou v roce 1996 pohádal a už s ním nespolupracuje. Přesto spolu spoluvlastní firmu, připomíná Zlámalová v Lidových novinách. Nouza je ale idealista a k TOP 09 se přidal, aby změnil poměry v zemi.

Od roku 2001 se Nouza pohybuje ve státních službách. Snaží se působit jako skromný člověk. Za vlád ČSSD pracoval pro tehdejšího ministra dopravy Milana Šimonovského. Byl zodpovědný za podezřelou zakázku na mýtný systém od firmy Kapsch. Pak musel kvůli problémům odejít, ale dopravě se dále věnoval na Ředitelství silnic a dálnic, vysvětluje Zlámalová v Lidových novinách.

Nešpůrek spolupracoval s Mrázkem, rozhodoval o veřejných financích a sháněl kompro na politiky

Jiným matadorem politicko-ekonomických sítí je podle LN Vladimír Svoboda (dříve Nešpůrek), zaměstnanec regionální správy majetku na ředitelství Českých drah. Pro něj si na začátku května přišel Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a obvinil ho z vydírání. Léta totiž shromažďoval kompromitující informace a materiály o politicích a podnikatelích.

Nešpůrek dříve působil jako vyšetřovatel hospodářské kriminálky. Ale zapletl se se šéfem podsvětí Františkem Mrázkem a musel od policie odejít. Změnil si ovšem jméno a v roce 2007 nastoupil na ministerstvo průmyslu za Martina Římana, ve firmě CzechInvest se pak stává šéfem odboru investic. Zároveň působil jako voják v Afghánistánu a rozhodoval o investicích u Technické správy v Praze.

Takovým lidem se podle Zlámalové daří. Veřejnosti se akorát předhodí velká ryba pro exemplární trest, ale systém sítí tu je stále a funguje za jakékoliv vlády.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…