V Ostravě se vyjednávání o koalici zase mění

29.10.2014 12:15

Jednání o podobě nové koalice v třetím největším městě republiky, v Ostravě, se znovu mění. ČSSD totiž považuje za neplatné memorandum z minulého týdne, podle něhož měli sociální demokraté na velké radnici spolupracovat s hnutím Ostravak a s KSČM. Důvodem jsou rozpory v ostravské městské části Poruba, kde hnutí Ostravak podle lídra ČSSD Lumíra Palyzy obešlo při koaličním vyjednávání sociální demokraty.

V Ostravě se vyjednávání o koalici zase mění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na Ostravu

Palyza, který je porubským starostou, dnes ČTK řekl, že hnutí Ostravak se v Porubě domluvilo na koalici s ANO a lidovci. „V pátek byla v Porubě uzavřena dohoda o spolupráci mezi Ostravakem, ANO a KDU-ČSL. My jsme na městě dva dny před tím uzavřeli memorandum o spolupráci i směrem k městským obvodům," připomněl Palyza. Podle něj se plánovaná koalice Ostravaku, ČSSD a KSČM měla promítnout i v některých městských obvodech včetně Poruby, což se nestalo.

„Čekali jsme, že dojde k nějaké nápravě, ale k nápravě zatím nedošlo. V úterý klub ČSSD konstatoval, že vzhledem k tomu, že nemáme žádné informace o nápravě, tak toto považujeme za porušení memoranda a tím pádem ho považujeme za neplatné a necítíme se jím vázáni," řekl Palyza. Uvedl, že ČSSD tak začala znovu vyjednávat o možné koalici. Konkrétnější být nechtěl. „My jsme rozjeli jednání na všechny strany. Samozřejmě čekám, že se ještě sejdeme na platformě toho memoranda, abychom zjistili co a jak," dodal Palyza.

Semerák: Dohoda o podobě budoucí koaliční spolupráce Ostravaka s ČSSD a KSČM je platná

Lídr Ostravaku Lukáš Semerák, který byl poslední čtyři dny mimo město, ještě dnes ráno pro ČTK uvedl, že pro Ostravaka zůstává dohoda o podobě budoucí koaliční spolupráce s ČSSD a KSČM platná. Připustil, že v Porubě nastaly nějaké problémy, které chtěl dnes po návratu do města řešit. O jeho aktuální vyjádření ČTK požádala.

V pětapadesátičlenném zastupitelstvu získalo ANO 15 mandátů, ČSSD 12, Ostravak a komunisté po deseti. Po čtyřech křeslech mají lidovci a ODS. Původně se ve městě jednalo o čtyřkoalici vítězného ANO, hnutí Ostravak, lidovců a ODS. Jednání ale ztroskotala na neshodách v centrální městské části, kde hnutí ANO chtělo obejít vítězného Ostravaka. Ten nakonec oznámil, že se spojí s ČSSD a komunisty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…