V Pardubicích už vyšplouchli Babiše. A z ČSSD zazněl temný vzkaz

03.10.2020 19:42

V Pardubickém kraji, stejně jako ve většině ostatních krajů, zvítězilo hnutí ANO. Ale Babišovo uskupení i tentokrát, stejně jako po krajských volbách v roce 2016, zůstane v opozici. Dosavadní zástupci kraje se totiž už dohodli. Podle volebního lídra ČSSD v Moravskoslezském kraji Petra Kajnara to ukazuje jednu zásadní věc.

V Pardubicích už vyšplouchli Babiše. A z ČSSD zazněl temný vzkaz
Foto: Archiv ČSSD
Popisek: Lídr kandidátky ČSSD v krajských volbách v Moravskoslezském kraj Petr Kajnar

Hnutí ANO získalo v Pardubickém kraji 19,6 % a vyhrálo zdejší volby, ale skončí v opozici.

Koalice, která doposud vedla Pardubický kraj ve složení ČSSD, Koalice pro Pardubický kraj (KPK), ODS a STAN, své pozice ve volbách obhájila. Posílena o TOP 09, která se spojila s občanskými demokraty, a s politickým hnutím Společně pro kraj, jež kandidovalo dohromady se sociálními demokraty pod názvem 3PK - Pro prosperující Pardubický kraj, získala předběžně kolem 50 procent hlasů. Před čtyřmi lety obdržela koalice 48,31 procenta hlasů,“ upozornila veřejnoprávní televize.

Podle Lídra ČSSD v Moravskoslezském kraji Petra Kajnara to ukazuje, že ČSSD má před sebou obrovský kus práce a momentálně jí pomůže, když bude spolupracovat s dalšími subjekty. V Moravskoslezském kraji ČSSD kandidovala samostatně a dokázala získat necelých 7 procent hlasů.

„Aktuální výsledek voleb v Moravskoslezském kraji potvrzuje, že ČSSD, pokud chce zachránit svou tradiční značku, čeká obrovské množství práce. Osobně jsem vzhledem k situaci nebyl velkým optimistou a čekal jsem zisk osmi procent hlasů, nakonec máme jen sedm procent. Myslím, že ČSSD v několika minulých letech v kraji hodně ztratila na kreditu v souvislosti s různými kauzami mnohdy spojovanými s jejími představiteli, navíc jí momentálně nepomáhá aktuální vládní angažmá; kdybychom byli na centrální úrovni v opozici, situace v krajských volbách by pro nás jistě byla lepší. Stejně jako komunisté, i my přicházíme o hlasy na úkor hnutí ANO, které dokázalo lépe oslovit naše tradiční voliče. Nyní budeme očekávat, zda nás hnutí ANO jako vítěz voleb v Moravskoslezském kraji osloví a pozve na jednání o případné koalici. Pokud ovšem zůstane ČSSD v opozici, osobně udělám vše pro to, aby to byla opozice aktivní, konstruktivní i kritická, abychom opravdu plnili roli, která opozici přísluší, tedy hlídače koaličních stran,“ napsal ve vyjádření, které zaslal serveru ParlamentníListy.cz i dalším redakcím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…